Chișinăul citeste online

Programul „Chișinăul citește” ajuns în acest an la ediția a XVII-a se bazează pe misiuni clasice clare prin care dorim:

 • să le aducem la cunoştinţa chișinăuienilor o carte de valoare care merită efortul lor de a o citi;
 • să-i pregătim emoţional în vederea situaţiei de participant al programului,   prezentându-le avantajele participării lor la acest program;
 • să-i motivăm și determinăm să citească această carte și să rămână în continuare cititorii și utilizatorii Bibliotecii noastre;
 • să provocăm (să activăm, dinamizăm interesul pentru lectură a comunității chișinăuiene) o acțiune comunitară de lectură, un act cultural colectiv.

Chișinăul citește! Alăturați-vă acestui program! Chișinăul este un oraș inteligent – fii și tu parte!

 • cartea lui Gheorghe Budeanu „Un strigăt pe Nistru”, în variantă electronică;
 • „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici” o veți audia în lectura autorului Dumitru Crudu;
 • Volumul pentru copii „Moldița-Crăița și Zimbrișor Cornișor de pe muntele Dor” de Viorica Covalschi va fi citit de scriitoarea Maria Pilchin.

Italia cântă! Chișinăul citește! Alăturați-vă acestui program! Chișinăul este un oraș inteligent – fii și tu parte!

Un strigăt pe Nistru de Gheorghe Budeanu

Noul roman al jurnalistului și publicistului Gheorghe Budeanu “Un strigăt pe Nistru”, este una dintre cele trei cărți care au fost propuse spre lectură în cadrul programului “Chișinăul citește”, lansat de Biblioteca  Municipală ”B.P. Hasdeu”.  Este un roman ce reprezintă evenimente dramatice cunoscute ale timpului, dar adevărul despre acestea rămânând încă a fi cercetat și conștientizat. Este vorba despre zilele de foc, atunci când s-a declanșat războiul de pe Nistru și se împușca în populația băștinașă. Cartea “Un strigăt pe Nistru” este un roman-edificiu ce prezintă evenimentele reale din 1992.

Pentru a facilita lectura in cadrul Programului Chişinăul citeşte Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” împreună cu autorul cărţii “Un strigăt pe Nistru”, pune la dispoziția doritorilor cartea în format electronic. 

Stimați utilizatori, vă invităm să citiți cartea în variantă electronică (pdf) și să vedeți secvențe din emisiunea Purtătorii de evenimente de la întâlnirea cu scriitorul

 

 


Ziua de naștere a lui Mihai Mihaolovici de Dumitru Crudu

Prozatorul, dramaturgul şi poetul Dumitru Crudu, participă în programul de lectură “Chişinăul citeşte” cu volumul „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici”. 

O istorie personală, reconstituită într-un puzzle existențial, ce are ca laitmotiv data de 28 iunie, se suprapune peste cele mai importante momente din istoria Basarabiei. Povestea lui Mihai Mihailovici, recompusă fragmentar, din momentele cel mai acute ale vieții sale, e o cronică indirectă a unei lumi aflate într-o permanentă frământare – oglindă a felului în care Marea Istorie copleșește și distruge destine individuale –, scrisă ca o farsă întunecată, cu momentele ei de umor și de speranță. Timp de 78 de ani, în ziua de 28 iunie se întâmplă câte ceva.  Stimați utilizatori, vă invităm să audiați cartea în lectura autorului aici

 

 

 

Moldița-Crăița și Zimbrișor-Cornișor de pe muntele Dor de Viorica Covalschi

Legenda Moldița–Crăița și Zimbrișor–Cornișor de pe muntele DOR, scrisă de Viorica Covalschi, este o poveste care are la bază simbolistica legendei despre întemeierea Țării Moldovei. Denumirea personajelor principale ale basmului conduc cititorul anume spre acel îndepărtat eveniment istoric. Cu asta însă similitudinile cu legenda se epuizează. Zimbrișor–Cornișor, personajul central al subiectului, este tânăr și curajos. El se avântă într-o călătorie inițiatică de cunoaștere a lumii. Pe parcurs, eroul luptă cu dușmani reali și învinge vrăjile rele, îi ajută pe cei căzuți la nevoie și își face prieteni noi. În această aventură a propriei afirmări, eroul se maturizează pe zi ce trece, forța și bunătatea sa făcând să triumfe binele, frumosul și adevărul. Stimați utilizatori, vă invităm să audiați cartea în lectura scriitoarei Maria Pilchin aici: Partea 1 și Partea 2.

Leave a Comment

Detaliile Evenimentului
 • Data si ora de inceput
  martie 17, 2020 09:00
 • Data si ora de sfarsit
  decembrie 31, 2020 00:00
 • Statut
  Finalizat
 • Categoria de varsta potrivita publicului
  pentru toate vârstele Categoria de varsta potrivita publicului
 • Limba română