Finalizat
Приобретение навыков общения в Skype или Viber. Пользователи освоят способы пересылки фото и видео-материалов, создавать групповой звонок и т.д.
Finalizat
Lecție publică in memopriam Petru Movilă la 375 de ani de la naștere, moderată de specialistul Ștefan Sofronovici și invitatul special Igor Bercu, prof. universitar USM.
Finalizat
Activitatea va familiariza cititorii preșcolari cu o nouă carte a poetului Vasile Romanciuc scrisă cu multă măiestrie și dragoste pentru copii.
Finalizat
Un dialog despre Grigore Vieru - maiestru al poeziei neamului românesc împreună cu Arcadie Suceveanu, poet, eseist și ziarist.
Finalizat
Instruirea „Cum se scrie o scrisoare” propune elevilor un atelier de creație amuzant și interesant prin scrierea textelor adresate colegilor de clasă cu orice ocazie.
Finalizat
Invităm toți doritorii la lansarea cărții „Un cocoș cu GPS”, care va fi însoțită de un spectacol literar-artistic și un recital de poezie. Ne vor onora cu prezența poeții și scriitorii Ianoș Țurcanu și Iulian Filip, precum și directorul executiv Editura „Prut” Olga Stanciu.
Finalizat
Micii pietoni vor cunoaște care este importanța semaforului pentru circulația rutieră, vor numi culorile semaforului și rolul lor.
Finalizat
Povestirea „Câți ani ai?” de Gr. Vieru învăță cititorii cum să trăiască mai interesant, cum să facă lucruri frumoase pe care să le lase urmașilor și cum să păstreze amintirile de o viață.
Finalizat
Activitatea este desfășurată în cadrul Programului educațional „Drumul spre casă” și este destinată copiilor de vârstă școlară mică. Scopul discuției este de a dezvolta rezistența, de a cultiva deprinderi comportamentale pentru a putea depăși diferite situații de risc ce pot apărea în diverse medii sociale.
Finalizat
Invităm doritorii la expoziția de artă a metalului prezentată de studenții de la specialitatea Arta metalului, departamentul Arte decorative și sculptură, FAPDD, AMTAP, coordonată de cadrul didactic Bîlba Ștefan.
Finalizat
В ходе инструктажа пользователь приобретет навыки регистрации и публикации в Facebook.
Finalizat
Романтическая комедия кинематографистов США рассказывает о неожиданном предложении о заключении брака от строгой начальницы своему подчиненному, вынужденному пойти на сделку ради будущей карьеры. Полтора часа смеха и позитива.
Finalizat
Activitatea este realizată în colaborare cu Facultatea de Litere, USM. Prezenți la eveniment vor fi invitații speciali: acad. Mihai CIMPOI; prof. univ., dr. hab. Elena PRUS, ULIM; prof. univ., dr. hab. Iraida CONDREA, USM; dr. în studiul artelor, conf. cercetător, artist plastic Victoria ROCACIUC, IPC.
Finalizat
Povestea îi va amuza pe copii și îi va face curioși să afle ce se întâmplă cu Ceaunel în călătoria sa spre Sculeni.
Finalizat
Serviciul „Turnirul amabilităților” continuă cu activitatea „Aspectul fizic – cartea de vizită”. Deseori auzim proverbul: „Haina face pe om”, de aceea elevii vor învăța că vestimentația reflectă caracterul celui ce o poartă.
Finalizat
Invitat de onoare al evenimentului este Anatolie Prohnițchi, președinte a Partidului Verde Ecologist din Moldova. Activitatea se va desfășura în parteneriat cu Colegiul Tehnic a UTM, online pe platforma Zoom.
Finalizat
Membrii Clubului literar sunt bibliotecari, scriitori, editori din Târgoviște (România) și din Chișinău, uniți în proiecte comune cărturărești. Clubul literar își propune să amplifice frumusețea și importanța podurilor de cărți dintre cele două centre de cultură românească.
Finalizat
Biblioteca Centrală vă invită la conferința „Anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova”.
Finalizat
În cadrul celebrării celor 30 de ani ai Bibliotecii "Onisifor Ghibu", publicistul și prozatorul Gheorghe Budeanu vine cu un nou volum: "Transnistria în flăcări" (Reportaje de război) pentru a ne povesti despre războiul de pe Nistru, depănându-și amintirile.
Finalizat
Библиотека „Л. Украинка” отмечает 31 год со дня основания. По этому случаю 24 февраля 2022 года в День библиотеки Вас ждет разнообразная и интересная программа, посвященная книге и чтению.
Finalizat
Scopul serviciului este punerea în circuit a marilor opere, explorarea și proiectarea lor în experiența de viață profesională și personală. Invitat special: Iulian Filip, poet, dramaturg, folclorist.
Finalizat
Invităm toți doritorii la lecția publică „A venit Dragobetele”, unde vor afla origini, tradiții și superstiții dedicate acestei sărbători.
Finalizat
Povestirea „Ceasul” de Gr. Vieru învăță elevii să fie responsabili când sunt singuri în stradă, să returneze lucrurile găsite posesorilor și să dea exemple frumoase colegilor.
Finalizat
Biblioteca „Hristo Botev” desfășoară Programul educațional „În drum spre casă” dedicat copiilor de vârstă școlară mică. Programul urmărește scopul de a dezvolta rezistența și de a ajuta copiii să depășească diferite situații periculoase ce se pot întâmpla în stradă.
Finalizat
Oră de informare cu genericul „Viața și domnia Cleopatrei”. Participanții vor afla mai multe lucruri despre frumusețea și farmecul ei femenin, precum și despre iubirile din viața reginei egiptene pe care le-a folosit pentru a obține victorii.
Finalizat
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” anunță lansarea Concursului Premiile pentru debut în literatură pentru anul 2021. Concursul este destinat scriitorilor și criticilor literari care debutează.
Finalizat
Participantele vor analiza 10 principii esențiale pentru a prospera și obține independența financiară. Educația financiară nu este despre bani, este despre viață, obiceiuri, decizii și viziune pe termen lung.
Finalizat
În cadrul proiectului „Educație ecologică” se va pune în discuție istoria și beneficiile florii de cameră „Crinul-păcii” (Spathiphyllum).
Finalizat
Elevii vor descoperi fragmente amuzante și captivante din viața de zi cu zi a scriitorului. De asemenea, autorul vorbește despre dragostea sa față de câini și oferă idei practice de îngrijire a acestora.
Finalizat
Lecție publică va fi moderată de specialistul Ștefan Sofronovici și invitatul special istoricul Anatol Petrencu.
Finalizat
Фильм "Отверженные" является экранизацией одноименного литературного шедевра французского писателя Виктора Гюго. Историческая драма рассказывает о сложных судьбах простых людей на фоне бурных политических событий первой половины 19 века.
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” va aduce onoruri și recunoștință maestrului Eugen Doga prin diverse activități culturale organizate de filialele Bibliotecii: expoziții și prezentări de carte, interpretări muzicale, conferințe, lecții publice etc.
Finalizat
Lecție publică dedicată marelui compozitor Eugen Doga la 85 de ani de la naștere.
Finalizat
Discuția se va axa pe recunoștința noastră pentru jertfa sfântă a celor care au luptat în acest război nedrept. Invitați speciali: Chiril Moțpan, deputat în legislatura XI, lector superior, membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova; și Ștefan Jurja, combatant de război, cavaler al ordinului „Ștefan cel Mare”.
Finalizat
Lecție publică „Ion Creangă – basmul care nu se termină niciodată”, moderată de specialistul Ștefan Sofronovici la 185 de ani de la moartea lui Ion Creangă.
Finalizat
Lecția publică va fi susținută de dr. hab. Ivan Duminica și va avea loc în cadrul Zilelor Bibliotecii „Hristo Botev”.
Finalizat
Comunicările se vor axa pe mai multe dimensiuni ale creației lui Eugen Doga - creația muzicală ca valoare de patrimoniu, portretul de creație, muzica filmică, creația eminesciană, etape ș.a.
Finalizat
La eveniment vor fi prezenți Doru Petruți, director general IMAS, Anatolie Prohnițchi, vice-președinte al Partidului Ecologic ș.a.
Finalizat
Participanții vor fi informați cu privire la călătoria în autobus, gară și cum să ajungă la locul unde au nevoie. În cadrul lecției se va lucra în echipe, se va pune accent pe vocabularul nou etc.
Finalizat
De Ziua Mondială a Scriitorilor aducem omagiu celor care prin condeiul și talentul lor au dat lumii literatură de mare valoare, contribuind esențial la dezvoltarea culturii și a spiritualității, la îmbogățirea lexicului și a exprimării în limba maternă.
Finalizat
Conferință internațională Reșița-Chișinău „Ne revedem sub umbra lui Eminescu!” organizată de Erwin Josef Țigla, editor, bibliotecar și Gheorghe Jurma, critic și istoric literar din Reșița, România.
Finalizat
Prezentarea publicaţiilor „Ecouri eminesciene” de Gheorghe Jurma şi Erwin Josef Ţigla, Reşiţa, România, se va desfășura în cadrul duplexului online „Ne revedem sub umbra lui Eminescu!”
Finalizat
Vernisajul de pictură va familiariza publicul cu creația pictorului Dimitrie Peicev, artist plastic de origine bulgară. Activitatea va avea loc în cadrul Zilelor Bibliotecii „Hristo Botev”.
Finalizat
Lecția va oferi publicului informații despre străzile cu nume bulgare, monumente istorice, personalități de etnie bulgară care și-au adus aportul la dezvoltarea orașului Chișinău.
Finalizat
Protagonista evenimentului va fi Gabriela Lungu, actriță, regizor și director al Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”, care ne va introduce în miracolul teatrului de păpuși ce copleșește publicul de toate vârstele în toate timpurile.
Finalizat
În cadrul serviciului „Fantezie” va avea loc un atelier de creație cu scopul de a confecționa „Un mărțișor de pace pentru fiecare”, cu ocazia venirii primăverii, când se marchează sărbătoarea Mărțișorului – simbolul alb-roșu al schimbării și renașterii.
Finalizat
Cursul de limba engleză este predat de voluntarul Robert Moșanu, elev în clasa IX-a la liceul „Spiru Haret”. Instruirea va avea loc în incinta bibliotecii, pentru utilizatori de toate vârstele.
Finalizat
Приобретение навыков создания поздравительной открытки, коллажа.
Finalizat
Lecția se va axa pe studierea vocabularului nou și comunicare.
Finalizat
În contextul Anului Recunoștinței (2022) față de veteranii de război, Biblioteca „Ovidius” în colaborare cu Centrul de Excelență în Construcții organizează conferința dedicată celor trei decenii de la războiul moldo-rus (1992).
Finalizat
În cadrul orei de lectură, copii vor fi familiarizați cu o poveste mai puțin cunoscută a lui Ion Creangă, care va cultiva la copii frumoase calități omenești ca: omenia, hărnicia, dragostea de oameni și de viață.
Finalizat
Copiii vor afla de la eroina poveștii, că modestia și bunul simț sunt virtuțile pe care trebuie să le manifeste pentru a fi respectați și a avea un trai decent.
Finalizat
Oră de lectură cu genericul „Legenda primăverii” de Marcela Mardare. Activitatea face parte din cadrul serviciului „Caravana lecturii”. Copiii vor asculta legenda primăverii, poezii și ghicitori.
Finalizat
Activitatea include lecturarea poveștii „Prințesa Fluture” de Iulia Hasdeu și face parte din cadrul Serviciului „Lumea magică a poveștilor”. Povestea descrie viața unui regat unde domină pacea și buna înțelegere și învață copiii să păstreze pacea, frumusețea și prietenia.
Finalizat
Prezentare realizată de specialistul Ștefan Sofronovici. Evenimentul va fi difuzat pe pagina de Facebook a filialei CA Eminescu.
Finalizat
Cursul de limba engleză este predat de voluntarul Robert Moșanu, elev în clasa IX-a la liceul „Spiru Haret” pentru utilizatori de toate vârstele.
Finalizat
Prezentarea de publicații „Toate întâmplările se prefac în cuvinte” de Vasile Romanciuc face parte din programul „Chișinăul citește”. Vă propunem spre lectură o lucrare în care versurile create de autor sunt pe înțelesul copilului, ușor de citit și de memorat.
Finalizat
Приобретение практических навыков оплаты коммунальных услуг online.
Finalizat
Prezentare de publicații: Vasile Romanciuc. Toate întâmplările se prefac în cuvinte, propusă pentru programul de lectură Chișinăul citește, ediția a XIX - a, prezentată de Corghencea Natalia, șef sector.
Finalizat
«Чай с Муссолини» - военная комедийная европейская драма 1999 года. Мы видим светских женщин и их жизнь в сложный период накануне Второй мировой войны. Милые рафинированные дамы оказываются на самом деле настоящими героями, а их утонченность помогает в сложных драматических моментах.
Finalizat
Гагаузская Народная сказка „Змея, Ласточка и Комар” интересная и поучительная, предназначена для детей и взрослых, интересующихся фольклором и традициями гагаузов.
Finalizat
Traningul cu genericul „Luarea deciziilor” este dedicat copiilor și se desfășoară în cadrul proiectului „Pregătit pentru viață”.
Finalizat
Lecție publică dedicată comemorării lui Nicolae Bilețchi la 85 de ani de la naștere.
Finalizat
Cursul continuă cu tema „Formarea şi menţinerea relaţiilor durabile”. Participanţii vor medita şi vor acumula cunoștințe despre necesitatea relaţiilor, a funcţiilor şi rolului lor în viaţa omului.
Finalizat
Activitatea include prezentarea cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte” de Vasile Romanciuc, care este o carte de poezii pentru copii. Simple, ușor de citit și de memorat, vesele și înțelepte.
Finalizat
Prezentare de publicații: Vasile Romanciuc. Toate întâmplările se prefac în cuvinte, propusă pentru programul de lectură Chișinăul citește, ediția a XIX - a, prezentată de Corghencea Natalia, șef sector.
Finalizat
În cadrul orei de lectură, copiii vor citi și vor discuta legenda „Baba Dochia” din cartea „Legende și povestiri istorice”.
Finalizat
Participanții vor avea ocazia să cunoască despre importanța și rostul meseriei de scriitor direct de la scriitoarea Viorica Covalschi.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Poveștile lui Ion Creangă au o putere de expresie deosebită, sinceritatea și umorul fac din opera lui una dintre cele mai însemnate opere ale literaturii române.
Finalizat
Lecție publică dedicată comemorării legendarului Mihai Dolgan - la 80 de ani de la naștere.
Finalizat
În contextul Zilei Internaționale a Francofoniei, participanții clubului „Pe aripile poeziei” vor recita poezii din creația poeților francezi: Alfred de Musset, Marcel Proust, Paul Verlaine, Victor Hugo, Freeman ș.a.
Finalizat
Utilizatorii vor fi informați despre modul în care a evoluat cartea pe parcursul istoriei, utilizând vocabularul limbii engleze.
Finalizat
Activitatea face parte din cadrul proiectului „Educația ecologică” și propune participanților să sorteze hainele pe care nu le mai poartă și să le dea o nouă viață.
Finalizat
Приобретение навыков конвертирования аудио-видео материалов в нужный формат.
Finalizat
Трагическая история любви на фоне сложных исторических процессов в летописи Китая времен Мао и его детища - культурной революции.
Finalizat
Fenomenul gândirii critice contemporane, importanta, avantajele cunoaşterii şi folosirii gândirii critice în viaţa cotidiană sunt subiectele ce vor fi discutate în cadrul trainingului. Cursul va fi moderat de Igor Fonari, doctor în filozofie, psiholog.
Finalizat
Pentru a fi în siguranță trebuie să ținem cont de indicatoarele care ne sugerează să traversăm sau nu strada. În cadrul trainingului se va viziona un video cu referire la regulile cele mai importante de circulație a micilor pietoni.
Finalizat
Povestea „Trandafirul moșului” de Iulia Hasdeu este o poveste despre valori, bunătatea și omenie.
Finalizat
Participanții vor afla despre compoziția complexă a plantei, care conține o serie de vitamine, minerale, enzime și aminoacizi care mențin tonusul bun al organismului.
Finalizat
În cadrul lecției se va utiliza articolul hotărât și nehotărât prin completarea unui exercițiu în echipă, ulterior, participanții vor alcătui propoziții folosind vocabularul temei studiate.
Finalizat
Discuția tematică „Descoperă anotimpurile: Primăvara” va îmbogăți cunoștințele copiilor despre Univers, pământ, soare, anotimpuri, stimulându-le curiozitatea față de fenomenele naturii.
Finalizat
Discuție tematică axată pe romanul „Universul știe” de Erin Entrada Kelly. Participanții vor fi cu siguranță captivați de romanul lui Kelly, care are ceva pentru fiecare: umor, acceptare de sine, familie și un sfârșit profetic.
Finalizat
Filmul relatează o poveste de dragoste despre luptele pe care protagoniștii le duc pentru a-și îndeplini visul de a fi împreună.
Finalizat
MasterClass-ul este bazat pe crearea unui semn de carte, confecționat cu elemente originale utilizând hârtia colorată, cleiul, foarfeca. Prin realizarea semnelor de carte, copiii își vor dezvolta simțul practic, estetic și potențialul creativ.
Finalizat
Prezentare de publicații moderată de specialistul Ștefan Sofronovici și invitatul special acad. Mihai Cimpoi.
Finalizat
Ora de lectură se va desfășura pe baza legendei „Mănăstirea Putna”. Legenda va fi citită și discutată în cadrul ședinței serviciului „Cunoaște-l pe Ștefan cel Mare”. Legenda este o ilustrare a faptelor domnitorului Ștefan cel Mare.
Finalizat
Activitatea face parte din cadrul proiectului ,,A opta minune a lumii - femeia’’. Utilizatorii vor cunoaște personalitatea Valentinei Năforniță, laureată a Premiului Național și cea mai bună voce din lume.
Finalizat
Participanții vor cunoaște mai multe informații despre istoria recentă a Chișinăului, care este al doilea oraș ca mărime a populației în limitele spațiului etnic românesc, după București.
Finalizat
Biblioteca Centrală Vă invită la lansarea publicației „Călărașii și Renașterea Națională. Mărturii. Evocări. Imagini” de Eugenia Bulat.
Finalizat
Întâlnire cu scriitoarea Claudia Partole, autoarea cărții „Fraierul”, face parte din Programul de lectură „Chișinăul citește 2022”, categoria adolescenți. „Fraierul” este un roman al devenirii și formării personalității tinerilor.
Finalizat
Invităm doritorii la conferința "Actul identității noastre naționale: în timp și spațiu" (104 de ani de la Unirea Basarabiei cu România) cu invitați speciali acad. Mihai Cimpoi; dr. Anatol Petrencu; Ion Negrei, cerc. științific; Gheorghe Negru, cerc. științific; dr. hab. Nicolae Enciu și dr. Crina Harea.
Finalizat
Tema de discuție: „Promovarea unui stil de viață sănătos și sigur”. Subiectele discutate cuprind preocupări ce țin de alimentația corectă, igiena corpului și a vestimentației, a habitatului, protecția de boli și diferite pericole etc.
Finalizat
Приобретение практических навыков оплаты коммунальных услуг online.
Finalizat
Evenimentul va cuprinde subiecte legate de Unirea Basarabiei cu România, fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Lecția este oferită publicului de Liliana Cuhal, istoric.
Finalizat
Фильм, созданный кинематографистами США и Великобритании, рассказывает о любви, кторая сопроваждает главных героев на протяжении всей жизни, несмотря ни на что, никаеие преграды не могут повлиять на это сильное и страстное чувство.
Finalizat
Vasile Romanciuc va intra în dialog cu cititorii și va discuta pe marginea cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”, propusă spre lectură în cadrul Programul de lectură „Chișinăul citește”, secțiunea copii.
Finalizat
Cele mai importante acţiuni în acest sens sunt: reducerea poluării, protejarea și conservarea resurselor de apă, reducerea efectelor negative ale inundațiilor și secetelor, vom discuta cadrul Serviciulul „Eco responsabil”.
Finalizat
Instruirile cu privire la educația copiilor continuă cu tema: Ce profesie alegem?. În cadrul activității participanții vor fi informați despre normele etice care guvernează comportamentele și interacțiunile lor cu oameni de toate meseriile.
Finalizat
Filiala de Arte „Tudor Arghezi” organizează o întâlnire cu dr. hab Ion Gagim în cadrul unei lecții publice. Tema de discuție va fi despre muzică, semnificația, importanța și înțelegerea ei.
Finalizat
Elevii Centrului de Excelență în Construcții, participanți la eveniment vor descoperi varietatea şi complexitatea activităţii ştiinţifice şi politico-sociale ale dlui Ion Holban, om de ştiinţă cu verticalitate universal-umană, participant activ la mişcarea de renaştere naţională din Republica Moldova.
Finalizat
În cadrul activității, vom elogia printr-un un recital poetic dedicat cea mai scumpă ființe din lume - mama.
Finalizat
Evenimentul va fi moderat de dr. conf. univ., Victoria Fonari. Invitați speciali: dr. Violeta Tipa; șef Centrul Studiul Artelor al Institutului Patrimoniului Cultural; dr., prof. univ., Eleonora Brigalda, UPS „I. Creangă”; prof. univ., maestru în arte, Alexei Colîbneac; Dinu Sorocovici, director Tipografia Centrală; Iaroslav Oliinîk, designer de carte.
Finalizat
La data de 1 aprilie 2022, Biblioteca „Hristo Botev” organizează o întâlnire cu poetul Vasile Romanciuc și o discuție asupra cărții sale „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”, inclusă în Programul de lectură „Chișinăul citește 2022”.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Spectacolul „Jovialii”, ediția 2022, face parte din activitățile dedicate umorului pentru copii. În această ediție copiii vor demonstra că au simțul umorului și bancurile încep să apară făcând haz de orice situație din care ei consideră că este nostimă.
Finalizat
Invitata specială a evenimentului va fi Rodica Coțaga, master Université d'Aix-Marseille, profesoară FLS, Alianța Franceză din Moldova. Activitatea va fi moderată de Carolina Dodu-Savca, doctor în filologie, conferențiar universitar, decan, Facultatea de Litere ULIM.
Finalizat
Invităm doritorii la vernisarea expoziției „Fragmente din oglindă”, prezentată de studenții de la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, specialitatea Grafică.
Finalizat
În contextul Zilei Internaționale a Cărții pentru copii, Filiala de Arte organizează o întâlnire cu scriitorii Ecaterina Iurcu-Urâtu, Nina Soroceanu, Valeria Dascăl ș.a.
Finalizat
Prezentare de publicații „Duminica sărutului” de Grigore Vieru, antologia poeziei de dragoste, carte bibliofilă, realizată de Asociația Culturală ”Regal D'art”, un proiect inițiat și coordonat de Lili Bobu, Botoșani, România.
Finalizat
По окончании занятия пользователь усвоит как правильно включать/выключать компьютер , что означают значки на рабочем столе.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Spectacol cu toate culorile Creativității, Ingeniozității și Originalității, susținut de elevii Colegiului Național de Coregrafie, prefesor Saratura Mariana.
Finalizat
Un dialog cu actrița și jurnalista Dana Ciobanu. Vom discuta despre meseria de actor de teatru și film.
Finalizat
Descoperim universalitatea eminesciană împreună cu elevii LT Gheorghe Paladi din Puhoi, Ialoveni. Evenimentul va fi moderat de Elena Dabija, șef filiala CA Eminescu.
Finalizat
Этот фильм основан на одноименном рассказе Белькампо, который режиссер Майк ван Дим поставил в 2015 году. Оригинальный сюжет и прекрасная игра актеров сделали этот фильм шедевром.
Finalizat
Lecția publică „Urme bulgare la Chișinău”, susținută de Angela Olărescu, va contribui la o cunoaștere mai aprofundată a istoriei capitalei în rândul tinerii generații.
Finalizat
Pentru o mai bună înțelegere a temei predate se va apela la metode ca: explicația, exercițiul și lucrul în echipă. De asemenea, participanții vor fi implicați în dialogul: „Trăiesc în secolul XXI”.
Finalizat
Biblioteca „Transilvania” organizează simpozionul IN MEMORIAM: „Vlad Pohilă – Maestru al cuvântului”. Evenimentul va fi moderat de Lidia Kulikovski, dr., conf. univ., director adjunct pentru Cercetare și Inovare, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Invităm doritorii la spectacolul literar prezentat de elevii Liceului Teoretic "Traian".
Finalizat
Invităm doritorii la o întâlnire cu personalități "Poetul și natura", dedicată marelui poet și publicist Anatol Gugel la 100 de ani de la naștere.
Finalizat
Vernisajul „Peisaje și portrete în pictura lui Dimitrie Peicev” va contribui la dezvoltarea culturii generale și a gustului artistic în rândul tinerei genrații.
Finalizat
Lecția aduce în vizor scriitorii care și-au riscat libertatea și uneori chiar viața pentru a avea dreptul de a reflecta în operele lor valorile lumii libere, ale democrației și libertății spiritului uman.
Finalizat
Lecția publică „Cărturarul Gavriil Uric din Țara Moldovei și vechea literatură bulgară” va fi susținută de dr. Andrei Prohin.
Finalizat
Lecția publică „Personalități bulgare în istoria Chișinăului” va fi susținută de dr. hab. Ivan Duminica. Participanții vor obține informații despre personalitățile bulgare care și-au adus aportul la dezvoltarea Chișinăului.
Finalizat
Nadejda Boșcaneanu, profesoară la Colegiul Național de Comerț al ASEM, va organiza un atelier cu genericul „Educația financiară”.
Finalizat
Evenimentul se va desfășura în colaborare cu copiii de la Grădinița nr. 103, care vor înscena, cânta și recita poezii din creația poetului.
Finalizat
Biblioteca „Lesea Ukrainka” deschide o secție pentru copii, unde găsiți cărți interesante, jocuri și concursuri atractive, întâlniri cu noi prieteni ș.a.
Finalizat
Lansarea cărții se va desfășura în contextul unei acțiuni de caritate pentru copiii refugiați din Ucraina. Invitați speciali: Valentina Volontir, Șefa Direcției Cultură Primaria mun. Chișinău; scriitorii Iulian Filip, Irina Nechit, Valentina Butnaru, Ludmila Sobețchi, Ana Gore; Marcela Mardare, redactorul cărții „Nenea Soare”; pictorița Violeta Diordiev.
Finalizat
Participanții vor fi informați cu privire la beneficiile și istoria acestei plante. Ei vor afla despre compoziția complexă a plantei, care conține o serie de vitamine, minerale, enzime și aminoacizi, prin intermediul unui filmuleț.
Finalizat
Инструктаж ознакомит всех желающих с полезной информацией для работы на компьютере, в частности с Панелью задач, ее возможностями и их реализацией.
Finalizat
Atelierul de creație din cadrul serviciului „Fantezie” se va axa pe învățarea nodului Zigzag.
Finalizat
În cadrul activității, participanții vor afla despre cele mai potrivite forme de salut pentru fiecare moment al zilei. Activitatea va avea loc extramuros, în incinta Liceului „Iulia Hașdeu”.
Finalizat
Трогательная история чистой дружбы и любви юноши и девушки, отправленных в страшные годы Культурной революции в Китае на перевоспитание и живущих в страшных условиях. Силы и надежды им дают неожиданно найденные книги-романы французских писателей.
Finalizat
Vă invităm la o întâlnire de suflet cu scriitorul Vasile Romanciuc și o discuție pe marginea volumului de poezii ,,Toate întâmplările se prefac în cuvinte”.
Finalizat
Vom actualiza cunoștințele și vom învăța să ne comportăm civilizat și corect în mijloacele de transport.
Finalizat
Гагаузская Народная сказка „Лиса и горшок” интересная и поучительная, предназначена для детей и взрослых, интересующихся фольклором и традициями гагаузов.
Finalizat
Discuția tematică va îmbogăți cunoștințele copiilor despre lumea animală, ajutându-i să afle despre simțurile deosebite ale unor animale.
Finalizat
Vă invităm la un dialog cu poetul, dramaturgul, prozatorul şi folcloristul Iulian Filip, pe marginea cărții „Pâine de la iepure”. Direct din casa iepurașilor, Iulian Filip va veni cu povestiri, poezii, cântece, voie bună și multă culoare.
Finalizat
Participanții vor descoperi în „Fraierul" preocupările și frământările actuale ale tinerilor, avântul spre viața adultă, relațiile cu părinții, cu societatea, cu propriul eu. Evenimentul va fi moderat de poeta Zina Izbaș.
Finalizat
Invităm doritorii la vernisarea expoziției „Culorile în lumea basmelor”, prezentată de elevii IPLTA „Mihail Berezovschi”.
Finalizat
Activitatea se va desfășura în incinta Bibliotecii „Transilvania”, în cadrul serviciului „Lectură generoasă”.
Finalizat
Legenda ne povestește despre cum și din ce motive Ștefan cel Mare a planificat locul unde să fie construită Mănăstirea Căpriana.
Finalizat
Scriitoarea Claudia Partole în dialog cu cititorii săi pe marginea cărții „Fraierul". Volumul este inclus în Programul de lectură „Chișinăul citește” 2022, categoria adolescenţi.
Finalizat
Medalionul literar-muzical „Лазаровден” este un eveniment destinat unei tradiții naționale bulgare vechi care simbolizează renașterea naturii.
Finalizat
В ходе инструктажа пользователь приобретет практические навыки поиска и сохранения нужной информации.
Finalizat
Prezentarea publicațiilor propuse spre lectură copiilor cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani, în cadrul concursului „Bătălia cărților”, ediția 2022.
Finalizat
În contextul Sărbătorilor Pascale, Vă invităm la o întâlnire cu folclorista Mariana Cocieru, dr. în filologie, Institutul de Filologie Română „B. P. -Hasdeu”, pentru a discuta despre tradițiile și obiceiurile de Paști.
Finalizat
Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Profesionale a Bibliotecarului precum și a Zilei Mondiale a Cărții și a Dreptului de Autor care se marchează la data de 23 aprilie.
Finalizat
Фильм «Королева» режиссера Стивена Фрирза – одна из достойных и взвешенных кинокартин, рассказывающая о непростом времени для английской королевской семьи и нового премьер-министра Тони Блэра.
Finalizat
În cadrul evenimentului, cititorii vor avea ocazia să dialogheze cu Vasile Romanciuc, autorul cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”, carte inclusă în programul de lectură „Chișinăul citește”.
Finalizat
Invităm doritorii în ajun de sfintele Sărbători Pascale la o întâlnire cu părintele Andrei, arh. mănăstirii sf. Andrei, Durlești.
Finalizat
Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” în parteneriat cu Editura ARC (Chișinău) și Editura Junimea (Iași), Vă invită în sala cu coloane a Biblioteci Centrale la o dublă lansare de carte: „Un tărâm al literarului” și „Biblioteca”, semnate de Mircea V. Ciobanu.
Finalizat
Activitatea se va axa pe o discuție pe marginea cărții „Hotel California”, care face parte din Programul de lectură „Chișinăul citește”.
Finalizat
Invităm doritorii la vernisajul „Dialog între generații”, ce pune în valoare realizările studenților și profesorilor din cadrul Departamentului Arte Decorative și Sculptură, AMTAP și UPS Ion Creangă, domeniul Ceramică artistică.
Finalizat
Atelierul de creație „Crearea unui buchet de lalele” face parte din cadrul serviciului „Micii Genii”.
Finalizat
În cadrul activității se va lectura legenda „Scările lui Vodă”. Participanții vor afla de ce piscul din muntele Vrancei este denumit până astăzi „Scările lui Vodă”.
Finalizat
Discuție/dezbatere pe marginea romanului „Omul – amfibie” de Aleksandr Beleaev. Cartea este propusă spre lectură în cadrul concursului „Bătălia cărților” pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani.
Finalizat
Evenimentul este consacrat Zilei Internaționale a Dansului, care este marcată anual la 29 aprilie.
Finalizat
Vă invităm la o întâlnire cu scriitorul Vasile Romanciuc, autorul cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”.
Finalizat
Povestea „Cerbul la izvor”, scrisă în baza fabulei lui Jean de La Fontaine, ne demonstrează prin exemplul cerbului ce se poate întâmpla cu noi dacă exagerăm ce e frumos și disprețuim ce e util.
Finalizat
Legenda „Copilăria lui Ștefan cel Mare” educă la copii curajul și dragostea de țară, Patrie și neam.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
În ajun de sfintele sărbători, Vă invităm la spectacolul literar-artistic „Lumină din lumină răsare”, susținut de Ansamblul „Cununița”, conducător artistic Oxana Mardari, Școala de Arte „Valeriu Poleakov”.
Finalizat
Echipa CA Eminescu împreună cu studenții facultății de Arhitectură și Urbanism, organizează un workshop dedicat Zilei Bibliotecarului.
Finalizat
В сюжет фильма положены драматические события истории Индии на фоне которой разворачивается драма обыкновенного человека из народа, история любви во времена обретения страной независимости.
Finalizat
În cadrul proiectului „A opta minune a lumii – femeia”, utilizatorii vor fi familiarizați cu biografia și creația Madgei Isanos, una dintre cele mai talentate poete din literatura română.
Finalizat
Recitalul de poezie „Simfonii de Piotr Ilici Ceaikovski” este dedicat împlinirii a 181 de ani de la nașterea compozitorului Piotr Ceaikovski.
Finalizat
Ora de lectură „Cactușii și curcubeul” va îmbogăți cunoștințele copiilor despre lumea plantelor și va dezvolta atitudine grijulie față de acestea.
Finalizat
Vă invităm la o întâlnire cu scriitorul Vasile Romanciuc, autorul cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”. Evenimentul va avea loc extramuros, la grădinița creșă nr. 116.
Finalizat
Prezentarea volumului „Fraierul” de Claudia Partole, propus pentru programul de lectură Chișinăul citește, ediția a XIX-a. Cartea va fi prezentată de specialistul Ștefan Sofronovici.
Finalizat
Recital de poezie „În memoriam Alexe Rău” în omagiul celui care a fost Alexe Rău - o prezenţă notorie în cultura naţională, cu realizări remarcabile în domeniul biblioteconomiei, culturii şi filozofiei.
Finalizat
O carte pentru copii, în care imaginaţia şi umorul îşi găsesc expresia desăvârşită. Vom da startul Capitolului I-i „Coborârea în vizuina Iepuraşului”.
Finalizat
Фильм "Бэзил" поставлен по готическому роману извесного английского писателя Уилки Коллинза.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Vă invităm la un eveniment muzical consacrat Zilei Europei. Vor evolua elevii Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” cu un recital muzical interpretativ din creațiile compozitorilor europeni din diferite epoci.
Finalizat
Entuziasmați de noua sa carte și dornici să descopere tainele poeziilor în care se reflectă copilăria, frumusețea naturii și buna dispoziție, elevii LTPA "Elena Alistar" vor avea un dialog interactiv cu scriitorul Vasile Romanciuc.
Finalizat
Vă invităm în sala cu coloane a Biblioteci Centrale, la o lansare de carte. Invitați speciali: Arcadie Suceveanu, poet, eseist; Vitalie Răileanu, critic literar, scriitor; Leo Bordeianu, poet, publicist.
Finalizat
Biblioteca Centrală invită pe toți cei care au crescut cu cartea „Bunicuța cu povești”, să participe la evenimentul „La sfat cu scriitorul Constantin Dargomir”. Activitatea se va desfășura în parteneriat cu LT „Orizont”.
Finalizat
Vă invităm la vernisarea expoziției cu genericul „Cântece cu gura închisă" a maestrului Anatol Danilișin, artist plastic moldovean. Vizitând expoziţia maestrului, veți avea parte de o călătorie fascinantă în spaţiu şi timp, în galaxii şi lumi misterioase pline de culoare.
Finalizat
În dialog cu scriitorul, publicul va avea ocazia să afle mai multe despre cartea sa „Hotel California” inclusă în cadrul programului de lectură Chișinăul citește, ediția a XIX-a.
Finalizat
Împreună cu elevii LT „Elena Alistar” vom avea o discuție/dezbatere în baza subiectelor reflectate în romanul „Fraerul” de Claudia Partole.
Întâlnirea cu scriitorul va oferi copiilor prilejul de a cunoaște mai îndeaproape scriitorul și de a dialoga în baza cărții. Activitatea se va desfășura extramuros în parteneriat cu Școala Primară nr. 90.
Finalizat
În cadrul lecției publice va fi prezentat articolul acad. Mihai Cimpoi: „Două existențe asemănătoare: Eminescu și Maiorescu (post-scriptum la Epoca Eminescu de Titu Maiorescu)”.
Finalizat
În cadrul evenimentului elevii LT "Elena Alistar" vor avea ocazia de a se întâlni cu scriitoarea Ada Zaporojanu. Participanții vor avea parte de un recital de poezie și surprize muzicale.
Finalizat
Фантезийная и романтическая лента английских кинематографистов рассказывает о праздновании Победы над фашизмом 8 мая 1945 года.
Finalizat
Elevii LT Mihai Eminescu vor participa la întâlnirea cu scriitoarea Claudia Partole, autoarea cărții Fraierul. Adolescenții vor avea prilejul să adreseze întrebări autoarei și să afle în detalii de unde a venit imboldul și inspirația de a scrie această carte.
Finalizat
În filmul „Columbo. Prinde-mă!” joacă actori cu renume: Peter Falk, Ruth Goedon, Mariette Hartley ș.a. Evenimentul va avea loc în cadrul serviciului „Filmul dezvoltativ”.
Finalizat
Elevii LT „Miguel de Cervantes Saavedra” vor avea ocazia să-l întâlnească pe scriitorul Vasile Romanciuc. Evenimentul va fi presărat cu muzică, prestată de elevii Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”.
Finalizat
Curioși și entuziasmați să cunoască noi opere literare, elevii Liceului Internat Municipal cu Profil Sportiv, se vor întâlni cu poeta Irina Nechit. În cadrul activității, copiii vor dialoga în baza cărții „Trei zile cu Zuza”.
Finalizat
Prezentarea cărții „Povești europene” urmărește să aducă un impact pozitiv asupra educării la copii a celor mai valoroase calități umane precum: curajul, bunăvoința, sinceritatea, hărnicia ș. a. datorită cărora binele poate învinge forțele rele.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Spectacolul muzical dedicat sărbătorii „Пиндикусти” are drept scop renovarea tradițiilor bulgare basarabene. Activitatea se va desfășura în parteneriat cu Ansamblul Etnofolcloric „Въгленче”.
Finalizat
Invităm doritorii la vernisajul Șoaptele primăverii, ce pune în valoare realizările a patru artiști plastici: Irina Bardița, Natalia Yampolskaia, Tatiana Mereacri și Galina Vieru.
Finalizat
Biblioteca Centrală vă invită la întâlnirea cu profesorul Efim Șalin (Iași). Invitații speciali ai evenimentului: Anatol Petrencu, istoric, prof univ.; Liviu Belîi, scriitor; Tudor Țopa, editor, publicist. Moderator: Alexandru Moraru, istoric, arhivist, publicist.
Finalizat
Citind povestea, „Doi prieteni” copiii vor învăţa că mintea e un mare dar de la Dumnezeu, însă pentru a putea pătrunde în tainele poveștilor copiii trebuie să citească cât mai mult.
Finalizat
Activitatea se va desfășura în cadrul Zilei Internaționale a Familiei. În discuție se va pune accent pe următoarele aspecte: importanța relaţiilor pozitive dintre membrii familiei, valorile familiale și stabilirea unui parteneriat eficient al familiei cu biblioteca.
Finalizat
Vă invităm la întâlnirea cu poetul Vasile Romanciuc, autorul cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte” alături de elevii liceului Teoretic „O. Ghibu”.
Finalizat
Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi” organizează o întâlnire cu scriitoarea Claudia Partole. Evenimentul se înscrie în lista activităților organizate în cadrul programului de lectură „Chișinăul citește”, 2022.
Finalizat
Evenimentul va fi prezentat de specialistul Ștefan Sofronovici și difuzat live pe pagina de Facebook a filialei CA Eminescu.
Finalizat
În acest sfârșit de săptămână, biblioteca „Ovidius” împlinește 28 de ani. Cu acest prilej, biblioteca organizează un eveniment care să ne unească în jurul esențelor ce stau la temelia originii neamului românesc și a limbii române.
Finalizat
În cadrul evenimentului vor fi puse în discuție ideile stoice, valoroase și în timpurile actuale. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Culturală Noua Acropolă Moldova.
Finalizat
Cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, marcată anual la data de 15, Filiala „Transilvania” Vă invită la un eveniment generic pentru a sărbători ceea ce este familia - o mică lume născută din iubire.
Finalizat
În cadrul Zilei Internaționale a Familiei, vă invităm să participați la întâlnirea scriitorului Vasile Romanciuc cu familiile chișinăuiene. În program se vor recita poezii, se vor interpreta cântece și alte activități cu tematica lecturii și familiei.
Finalizat
Vă invităm să petreceți timpul frumos și util în familia „Ovidius”, ascultând-o pe Vera Mereuță, bunicuța care spunea povești la televizor. Scriitorul Victor Prohin vine cu prezentarea publicației periodice ALUNELUL și a cărților sale pentru copii. Nu vor lipsi cântecele, poeziile și voia bună din jurul mesei familiare.
Finalizat
Scriitoarea Claudia Partole în dialog cu tinerii cititori pe baza cărții „Fraierul”.
Finalizat
„Hotel de California", volum propus spre lectură în cadrul Programului „Chișinăul citește", 2022. Este o culegere alcătuită din trei istorii scurte, fiecare descriind povestea de viață a trei personaje.
Finalizat
Biblioteca Centrală, în parteneriat cu Direcția pentru Drepturile Copilului, Vă invită la un workshop cu prilejul Zilei Internaţionale a Familiei. Vor participa: Andrei EȘANU, președintele Federaţiei Familiilor pentru Unificare și Pace în Lume din Moldova; Lucia RUSU, șef serviciu Centrul Psiho-Socio-Pedagogic Chișinău; Maxim PLATAȘ, psiholog; Ana BACALU, manager al Serviciului social „Asistență Personală”.
Finalizat
Participanții vor avea ocazia să cunoască în detalii specificul ziarelor pentru copii, structura și avantajele lecturii acestora, vor învăța să facă diferența dintre un ziar tipărit și unul online.
Finalizat
Participanţii vor putea practica cunoştinţele însuşite în viaţa cotidiană. Un accent deosebit se va pune pe studierea rolului şi metodelor gândirii pozitive întru rezolvarea constructivă a conflictelor.
Finalizat
Biblioteca „Hristo Botev” Vă invită la o întâlnire cu scriitoarea Claudia Partole, autoarea cărții „Fraierul”. Activitatea se va desfășura în cadrul Programului de Lectură „Chișinăul citește”, 2022.
Finalizat
Vă invităm la o întâlnire de suflet cu scriitorul Vasile Romanciuc, să desfășurăm o discuție pe marginea volumului de poezii ,,Toate întâmplările se prefac în cuvinte”. La eveniment vor participa elevii de la Școala Primară Grădinița nr. 88.
Finalizat
Lecția publică „Basarabia în cadrul Imperiului Rus: evoluția politică, social-economică și culturală” va fi susținută de dr. în istorie Cristina Gherasim, lector universitar la USM.
Finalizat
Activitatea este organizată în cadrul Programului de lectură „Chișinăul citește”, ediția a XIX-a. Evenimentul se va desfășura extramuros, în parteneriat cu IPLT „Mihai Eminescu”.
Finalizat
Cititorii vor avea ocazia să dialogheze cu Constantin Cheianu, autorul cărții „Hotel California”. Întâlnirea cu scriitorul va oferi participanților prilejul de a cunoaște mai aprofundat viața și opera autorului.
Finalizat
Ora de lectură „Legenda florii-soarelui” din cartea „Basmele bunicăi Siga” de Silvia Ursache va cultivă la copii frumoase calități umane și le va lărgi orizontul cunoștințelor.
Finalizat
În cadrul lecției publice va fi prezentat articolul prof. Adrian Dinu Rachieru: Luceafărul - o autobiografie (cercul „strâmt” și sfera hyperionică), din „Buletinul Mihai Eminescu”, serie noua, nr. 1 (20), 2020.
Finalizat
Vă invităm la o serată literară dedicată totalmente poeziei, dragostei și creației lirice.
In desfasurare
În perioada 19.05.2022 - 28.05.2022, vă invităm cu drag la biblioteca Lesea Ukrainka din Chișinău pentru a admira expoziția de cămăși și prosoape brodate manual ale meșterilor care sunt cititorii noștri.
Finalizat
Vă invităm în Scuarul Catedralei din Chișinău să sărbătorim Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene - Vyshyvanka.
Finalizat
Din povestirea „Despre suflete pereche” scrisă de Nicolae Dabija copiii învață cît de mult înseamnă să ai un prieten adevărat, cum trebuie prețuită și păstrată o prietenie.
Finalizat
La 21 mai consemnăm ziua de naștere a scriitorului român Tudor Arghezi, patronul spiritual al Bibliotecii. În acest context organizăm evenimentul reprezentativ al Filialei - Zilele Bibliotecii care vor demara pe parcursul a două zile 19 și 20 mai, cu începutul de la orele 10:30. Vă așteptăm cu drag să fiți prezenți la evenimentele noastre.
Finalizat
Vă invităm la un dialog în cadrul proiectului cultural Scriitorii pentru Capitală, Capitala pentru scriitori, unde va fi pus în discuție volumele de eseuri de acad. Mihai Cimpoi: „Eminescu, lumea valorilor și noi postmodernii” și „Eminescu și ideea europeană”. Evenimentul va fi moderat de scriitorul Ivan Pilchin. Vor participa: acad. Mihai Cimpoi; acad. Th. Codreanu; conf. univ. dr. hab. Nina Corcinschi; dr. conf. Victoria Fonari; Miroslava Metleaeva, critic literar; Alexandru Burlacu, critic literat; Dan Verejanu , doctorand.
Finalizat
În cadrul Programului de lectură „Chișinăul citește” , elevii Gimnaziului nr. 42, vor avea posibilitatea să discute cu Claudia Partole, autoarea cărții „Fraierul”.
Urmeaza
Cartea „Adevărul în cadru și în afara lui” scrisă de Andrei Buruiană, este despre istoria vieții și activității sale și, în același timp, un roman pe care l-a trait.
Urmeaza
Vă invităm la lansarea cărții „Мария Великсар : телевизията е моят живот” în care se descrie viața și activitatea jurnalistei de origine bulgară Maria Velicsar.
Urmeaza
Elevii LT „Traian” vor participa la întâlnirea cu scriitoarea Claudia Partole, autoarea cărții Fraierul. Adolescenții răsfoind filă cu filă opera, s-au regăsit în acest roman și au încercat să-și modeleze gândurile prin cuvinte.
Urmeaza
Biblioteca Centrală vă invită la întâlnirea cu scriitorul Vasile Romanciuc. În cadrul evenimentului, elevii Liceului Orizont, Filiala Buiucani vor avea ocazia să dialogheze cu Vasile Romanciuc, autorul cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”, carte inclusă în programul de lectură „Chișinăul citește”. Moderatoare: Victoria Fonari, dr. conf. univ.
Finalizat
Lecția de limbă română se va axa pe studierea vocabularului celor trei categorii principale de transport: terestre, navale și aeriene.
Finalizat
Atelierul de discuții „Pe strunele lecturii" este organizat în colaborare cu Gimnaziul nr. 53 și își propune crearea unui climat favorabil pentru reflecții și impresii literare în baza cărții "David și vioara lui" de Eleanor H. Porter.
Finalizat
Invităm doritorii la lansarea cărții de Grigore Vieru. Duminica sărutului. Antologie, moderată de artistul Paul Surugiu-Fuego și de membrii familiei Vieru.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Invităm doritorii la spectacolul ÎN LIMBA ACEASTA susținut de artistul Paul Surugiu-Fuego, in memoriam: Grigore Vieru.
Finalizat
Invităm doritorii la vernisarea expoziției Casa-muzeu Grigore Vieru de la Pererâta, lucrări de artă plastică executate de artistul român Paul Surugiu-Fuego.
Finalizat
Prezentari de publicații, ediții bibliofile, realizate de Asociația Culturală ”Regal d’Art” pentru BM „B.P. Hasdeu” cu prilejul aniversării a 145 de ani de la fondare. Activitatea este posibilă prin generozitatea și amabiliatea dnei Lili Bobu, președintele asociației.
Finalizat
Экранизация одноименного романа писателя Себастьяна Барри. Лента рассказывает о трагической судьбе ирландской девушки, любовь и судьба которой были перемолоты в огне второй мировой войны.
Finalizat
În cadrul programului educațional „Drumul spre casă”, Biblioteca „Hristo Botev” va organiza o discuție tematică cu scopul de a ajuta elevii să se simtă liberi și în siguranță în stradă.
Finalizat
Respectul pentru viaţa privată şi protecţia datelor cu caracter personal sunt două elemente esenţiale în societatea contemporană bazată pe utilizarea tehnologiilor moderne de informare şi comunicare.
Finalizat
Omagierea a 87 de ani de la nașterea Poetului Naţional Grigore Vieru, poet-tribun, simbol al naţiunii, poet al redeşteptării naţionale.
Finalizat
Recitalul de poezie "Grigore Vieru - stâlp al slovei românești" va valorifica opera poetică a autorului. Copiii își vor manifesta aprecierea pentru marele poet-patriot prin recitirea versurilor despre mamă, natură, patrie…
Finalizat
Povestea „Printul fericit”, scrisă de Oscar Wilde, un renumit scriitor și dramaturg englez, pune în valoare viața și societatea în care a trăit autorul. Aceasta este o poveste emoționantă despre prietenie, generozitate și dragoste pentru cei din jur, recomandată atât copiilor, cât și adulților.
Finalizat
Atelier de creație cu genericul „Confecționarea unei torbe/rucsac ecologic” va cultiva copiilor dragostea față de mediul înconjurător. Copiii vor învăța cum să protejeze planeta de deșeuri și vor conștientiza necesitatea unui mediu curat și prietenos.
Finalizat
Trainingul cu genericul „Soluționarea pozitivă a problemelor” se desfășoară în cadrul proiectului „Pregătit pentru viață”. Participanții vor învăța cum să găsească soluții noi, originale, neobișnuite pentru problemele pe care le au în fiecare zi.
Finalizat
Filmul „Jurnalul”, după romanul lui Nicholas Sparks, reprezintă o poveste ce reinventează mitul iubirii și al luptei pentru realizarea ei prin caracteristicile personajelor și prin modalitatea de expunere a poveștii.
Finalizat
Recital de poezie dedicat marelui poet Grigore Vieru, împreună cu elevii de la Școala Profesională nr. 4. Vom aduce un omagiu poetului prin poezie.
Finalizat
Atelierul de creație „Confecționarea unui suport pentru stilouri” din cadrul Serviciului „Micii Genii ” se bazează pe realizarea unui suport util pentru ustensilele de scris. Participanții își vor dezvolta atât abilități de motricitate a mâinilor cât și imaginația.
Finalizat
De Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, echipa CA Eminescu organizează o lecție publică cu elevii de la Școala Primară nr. 90, cu genericul „Mai siguri și uniți pe Internet”.
De Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, echipa CA Eminescu organizează o lecție publică cu elevii de la Gimnaziul Galata, genericul fiind „Siguranța pe Internet”.
Finalizat
De Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, echipa CA Eminescu organizează o lecție publică cu elevii de la Gimnaziul Nicolae Haralampie Costin, genericul fiind „Împreună pentru un internet mai bun”.
Finalizat
Lecția publică va fi susținută de Elena-Caisan Popa, CSPT „Amigos”, și va include aspecte despre utilizarea în siguranță a Internetului, oferind sfaturi clare, utile și concrete la subiectul propus.
Finalizat
Legenda este o ilustrare a unei realități și a faptelor domnitorului Ștefan cel Mare. Toate izbânzile sale le atribuie puterii, ajutorului lui Dumnezeu, iar înfrângerile le pune pe seama păcatelor sale. Activitatea este moderată de Adrian Cojocaru, istoric.
Finalizat
Discuție tematică axată pe romanul „Descântec pentru lună” de Scott O'Dell. În cadrul ședinței clubului se va discuta despre o istorie extraordinară care relatează marșul forțat al indienilor Navaho plin de peripeții și curaj din anii 1860.
Finalizat
La acest atelier copiii vor confecționa o ciupercă-mozaic din hârtie colorată, având posibilitatea să-și dezvolte abilități de motricitate fină a mâinilor, folosind tehnica mozaicului - arta de a fixa bucăți mici din același material formând un ornament asamblat artistic.
Finalizat
Prezentarea de carte „Mama” de Grigore Vieru va familiariza copiii cu versurile marelui poet, cultivând dragostea și respectul profund față de mamă și casa părintească.
Finalizat
A XIX-a ediție: „Împreună pentru un internet mai bun” are drep scop promovarea utilizării respectuoase, responsabile și sigure a tehnologiilor în rândul copiilor, tinerilor, adulților, astfel contribuind împreună la crearea unui internet mai bun.”
Finalizat
De Ziua Internațională a Siguranței pe Internet Biblioteca "Ovidius" organizează o lecție de instruire la Gimnaziul nr. 53. Vom discuta despre aspectele pozitive ale Internetului, despre eventualele pericole (hărțuire online, viruși cibernetici, reputație online) și metodele de soluționare a acestora.
Finalizat
În povestirea „Cele mai frumoase flori”, Gr. Vieru trezește curiozitatea la copii față de natură de a cunoaște și deosebi mai bine cele mai frumoase flori.
Finalizat
În cadrul acestei instruiri vom învăța să folosim corect rețele de socializare.
Finalizat
Serviciul „Turnirul amabilităților” succede cu activitatea Cum ne comportăm cu prietenii. Copiii vor învăța cum să-și susțină prietenii – vor trece prin multe împreună, iar acele suișuri și coborâșuri îi vor apropia și le vor demonstra copiilor că pot trece peste greutăți când au pe cineva alături.
Finalizat
Фильм предостерегает пользователей от негативных последствий коммуникации с людьми посредством современных цифровых технологий.
Finalizat
Рекомендации по безопасности использования интернета, электронной почты, различных приложений: удаленного доступа, Web Banking и т.д .
Finalizat
Participanții vor acumula cunoștințe despre simptomele conflictului, tipurile și modelele conflictuale, modurile de comportare în situaţia de conflict.
Finalizat
Povestea motanului care se ține de cuvânt și nu uită de fetița care i-a salvat viața este ultima istorie a celor șapte motani cu reședința în vestitul castel „Mimi”.
Finalizat
Discuție tematică în cadrul proiectului „E ora poveștilor” axată pe eroii poveștii „Motanul cel cu șapte vieți” de Claudia Partole.
Finalizat
Internetul a devenit o parte a universului copiilor de astăzi. De aceea, copiii vor beneficia de o instruire despre comunicarea online, avantajele și riscurile acesteia, pentru a se putea bucura de o copilărie frumoasă, liniștită, veselă și protejată.
Finalizat
Activitatea se va desfășura în colaborare cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”. Invitatul special al evenimentrului este scriitorul Vladimir Beșleagă.
Finalizat
În cadrul ședinței clubului „Socrate” se vor discuta subiecte axate pe arta ascultării, de ce este importantă și necesară această calitate. Participanții vor studia metode ce pot fi utile și de succes în procesul de ascultare.
Finalizat
Prezentare de carte realizată de specialistul Ștefan Sofronovici.
Finalizat
O lecție publică susținută de Liliana Cuhal, istoric, psiholog, despre suferințele teribile ale milioanelor de victime ale naziștilor care au lăsat o cicatrice adâncă în toată Europa.
Finalizat
Povestea relevă istoria și viața unei genealogii feline cu reședința în castelul MIMI și va aduce bucurie în sufletele copiilor iubitori de animale.
Finalizat
Seminar: „Pierderea energiei şi metodele de restabilire şi acumulare a energiei: comunicare, instruire, agrement”. Participanții vor putea alege cele mai eficiente tehnici pentru a suplini și acumula energia în viaţa cotidiană.
Concursul cognitiv-educativ se va desfășura în baza poveștii "Făt-Frumos din lacrimă" de Mihai Eminescu și a datelor biografice ale poetului.
Finalizat
De ziua Unirii Principatelor Române invităm doritorii la întâlnire cu istoricul Anatol Petrencu, eveniment moderat de specialistul Ștefan Sofronovici.
Finalizat
Participanții vor învăța cum și de ce trebuie să păstreze contactul vizual atunci când vorbește cu cineva, cum să asculte fără să întrerupă, să poarte conversaţii direct cu adulţii etc.
Finalizat
Participantele vor învăța cum să scape de incertitudine și stima de sine scăzută pentru a găsi un loc de muncă decent, a implementa proiecte grandioase și a câștiga bani prin dezvoltarea încrederii în sine și a stimei de sine.
Finalizat
Acest serviciu vizează familiarizarea cu norme simple, practice și utile de comportament responsabil față de mediul înconjurător.
Finalizat
Serviciul „Turnirul amabilităților” continuă cu o nouă activitate „Mâncăm manierat”. Activitatea se va desfășura pe Platforma Zoom.
Finalizat
Participanţii vor viziona filmul "Pur și simplu dragoste" și vor medita asupra ce reprezintă soarta, dragostea, fericirea și enigma sărbătorii de Crăciun.
Finalizat
Cursul de lecții pentru alolingvi își desfășoară ședințele în fiecare zi de miercuri în incinta bibliotecii.
Finalizat
Evenimentul va oferi un prilej bun pentru a cunoaște opera scriitorului și omului de cultură Dumitru Crudu într-o întâlnire de suflet cu autorul.
Finalizat
Lansarea cărților „Eminescu sporind a lumii taină”, „Pedagogii - grădinari ai ființelor umane”, „Amurguri”. Autor: Dumitru Apetri, dr. în filologie, cercetător literar, istoric.
Finalizat
Masa rotundă: „Болгаристы Кишинева и Одессы: взаимодействие и сотрудничество” dedicată contribuției în cercetarea și popularizarea istoriei și culturii bulgarilor din Republica Moldova și Ucraina.
Finalizat
Lecția "Part of house" este organizată în baza materialelor didactice: fișe, imagini foto și videoclipuri. În cadrul lecției se va pune accent pe vocabularul nou, pronunție corectă, conjugarea și folosirea verbului „to do” în fraze.
Finalizat
Proiectul „Chișinău - oraș misterios” continuă cu subiecte axate pe domeniul cultural al orașului nostru. În cadrul activității participanții vor afla despre istoria și destinația instituțiilor culturale: muzee, biblioteci, centre de cultură, teatre, cinematografe etc.
Finalizat
Экранизация романа Себастьна Фолкса, рассказывающая о миссии английской разведчицы Шарлотты Грэй в тылу оккупированной немцами Франции. На фоне военной драмы судьба еврейских семей, кунувших в пучину Нолокоста.
Finalizat
Invităm doritorii de frumos pentru a admira expoziția de pictură "Diversitate prin expresii" a artistului plastic Ion Jabinschi, care se va desfășura în perioada 20 ianuarie - 28 februarie 2022 la Galeria de Artă Eminescu.
Finalizat
Atelierul cu genericul ,,Fulgi de zăpadă prin tehnica origami’’ va da posibilitatea copiilor să-și dezvolte abilitățile motrice și creative folosind arta de a îndoi hârtia - tehnica origami - pentru a confecționa fulgi de zăpadă.
Finalizat
Cursul de limba engleză este predat de voluntarul Robert Moșanu, elev în clasa IX-a la Liceul Teoretic „Spiru Haret”.
Finalizat
Traningul cu genericul „Intimidarea și tachinarea” se va desfășura în cadrul proiectului „Pregătit pentru viață”. Se vor pune în discuție subiecte sensibile pentru copii, care la prima vedere par inofensive: tachinarea și intimidarea.
Finalizat
Evenimentul va fi moderat de specialistul Ștefan Sofronovici și invitatul Dumitru Gabura, doctorand.
Finalizat
Evenimentul se va desfășura în cadrul Clubului Istoricilor.
Finalizat
Obiectivul primei activități este dezvoltarea abilității de cunoaștere și deosebire a părților zilei, prin utilizarea corectă a diferitor forme de salut, în diferite etape ale zilei (dimineața, ziua, seara).
Finalizat
Legenda este o ilustrare a vitejiei demonstrate de marele voievod al neamului care se transmite prin viu grai de la o generație la alta.
Finalizat
Povestea unui neam de motani-logofeți, care scoate în evidență caractere diferite cu mofturi și aere de poeți, visători și filosofi cu o imaginație incredibilă.
Finalizat
Filiala „Transilvania” în parteneriat cu CCCT „Convorbitorul”, organizată spectacolul „Nemuritor precum Luceafărul”, unde, pe versurile poetului, participanții își vor demonstra abilitățile în arta oratorică, astfel aducându-și aportul la comemorarea a 172 ani de la nașterea marelui poet, scriitor, prozator Mihai Eminescu.
Finalizat
Cursul de limbă română continuă cu tema: Profesiile. Participanții vor studia prezentul verbului a fi – forma afirmativă și cea negativă, alcătuind enunțuri după modele.
Finalizat
În cadrul cursului de robotică, copii vor învăța prin joc programarea, construirea roboților și a diferitelor mecanisme folosind piese, senzori și motoare.
Finalizat
Atelier de creație cu genericul „Confecționarea unei torbe/rucsac ecologic” propune participanților să sorteze hainele pe care nu le mai poartă și să le ofere o nouă viață.
Finalizat
Activitatea se va desfășura în cadrul Serviciului „Siguranța pe Internet”.
Finalizat
Discuția „Cunoaștem lumea animalelor” va îmbogăți cunoștințele copiilor despre faună, va stimula curiozitatea lor față de lumea înconjurătoare și miracolele naturii.
Finalizat
ianuarie 21, 2022
Biblioteca „Hristo Botev” desfășoară Programul Educațional „Drumul spre casă” cu discuția/tematică dedicată copiilor de vârstă școlară mică. Scopul programului este: „De a dezvolta rezistența la copii pentru a depăși diferite situații periculoase ce se pot întâlni în stradă.
Finalizat
Cursul de limbă franceză continuă cu tema „Les types de transports”. Lecția se va axa pe jocul „Voyage en temps” inspirat din călătoriile cu automobilul în diferite epoci: Evul Mediul, Perioada Contemporană și Modernă.
Finalizat
Invităm doritorii la vernisajul „Diversitatea prin expresii” a artistului plastic Ion Jabinschi.
Finalizat
Participanții vor învăța cum să-și exprime și să-și controleze liber emoțiile, sentimentele și dispoziția fără teama de a fi criticat.
Finalizat
Discuție tematică în baza cărții „Copacul dorințelor” scrisă de Katherine Applegate. Participanții vor discuta despre importanța visurilor și a dorințelor.
Finalizat
Cursul de limba engleză pentru utilizatori continuă cu tema ,,Animalele domestice’’. În cadrul lecției, copiii vor colora animalul domestic preferat și vor identifica hrana caracteristică fiecărui animal.
Finalizat
Învățarea vocabularului nou și evaluarea cunoștințelor dobândite în cadrul cursului se vor face în baza jocului didactic "Alege și grupează", prin care participanții vor identifica obiectele din fiecare cameră.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Spectacolul face parte din proiectul „Să-reauzim povestea” și aduce în vizor un băiețel care dă dovadă de un caracter puternic și generos.
Finalizat
Povestea „Zâna de pe lună” de Lidia Hlib descrie viața unui copil rămas în grija unei profesoare bătrâne, pe nume Bunica, pentru timpul cât părinții erau plecați la muncă.
Finalizat
Гагаузская Народная сказка „Собака, Петух и Лиса” интересная и поучительная, предназначена для детей и взрослых, интересующихся фольклором и традициями гагаузов.
Finalizat
Invităm toți admiratorii de frumos să viziteze expoziția de pictură a departamentului Arte Plastice, facultatea Arte Plastice, Decorative și Design a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
Finalizat
В ходе инструктажа пользователь приобретет навыки поиска и сохранения нужной информации.
Finalizat
Lansare de publicații: Anotimpurile poeziei lui Eminescu la Varatic. 170 de ani de la nașterea Românului Absolut, Mihai Eminescu, prezentată de Elena Dabija, director al Centrul Academic Internațional Eminescu.
Finalizat
Художественный фильм британского режиссера Сары Гаврон посвящен драматическим событиям зарождения движения суфражисток, то есть борьбы за права женщин в политической жизни страны.
Finalizat
Lansare de publicații: Cezara. Luceafărul de Mihai Eminescu, traducere în limba găgăuză de Todur Zanet, prezentată de Todur Zanet.
Finalizat
Lansare de publicații: Poeții nemuririi noastre prezentată de acad. Mihai Cimpoi. Evenimentul va avea loc în incinta bibliotecii și va fi transmis live pe pagina de Facebook a filialei CA Eminescu.
Finalizat
Lansare de publicații: Maladia lui Eminescu și Maladiile imaginare ale eminescologilor, prezentată de Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române.
Finalizat
Lansare de publicații: Eminescu. Esența ființei: (Mi)teme și simboluri existețiale eminesciene de Mihai Cimpoi, Iași: Principes Multimedia, 2021, prezentată de acad. Valeriu Matei.
Finalizat
Lansare de publicații: Titu Maiorescu și lumea noastră postmodernă de Mihai Cimpoi, prezentată de prof. Pompiliu Crăciunescu.
Finalizat
Lansare de publicații: Mihai Eminescu și adevărul Sfintei Scripturi de Mihail Stanca, vol.I, II, Iași, PIM, 2020, prezentată de specialistul Ștefan Sofronovici.
Finalizat
Lansare de publicații: Archaeus.Sublimul creației eminesciene de Ghideanu Tudor, eseu triadic, vol.1, Iași, Principes Multimedia, 2021, prezentată de acad. Mihai Cimpoi.
Finalizat
Simpozion: O, ADEVĂR SUBLIME... moderat de acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei și Elena Dabija, directorul Centrului Academic Internațional Eminescu.
Finalizat
În ajunul zilei Marelui Poet, elevii de la Școala Primară nr. 90 vor participa la o discuție tematică despre viața și opera lui Eminescu împreună cu echipa CA Eminescu.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
De Ziua Națională a Culturii, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în colaborare cu Institutul Cultural Român la Chişinău Vă invită la o serată de muzică folk și recital din opera eminesciană.
Finalizat
Biblioteca Centrală vă invită la Cenaclul Republica cu o lectură de poeme nou-nouțe de Dan Negură, după debutul editorial cu superbele Triphopuri (Paralela 45, 2019).
Finalizat
De Ziua Culturii Naționale invităm doritorii de a participa la inițiativa comunitară de lectură publică CITIM EMINESCU, ediția a VIII-a.
Lecție publică dedicată scriitorului Petru Zadnipru la 95 de ani de la naștere.
Finalizat
ianuarie 14, 2022
Poezia „Somnoroase păsărele” de M. Eminescu reprezintă imaginea copilului acasă, care se simte în deplină siguranță garantată de familie.
Finalizat
30 ani de activitate a Filialei „Onisifor Ghibu”, cu genericul: „Biblioteca „Onisifor Ghibu” – trei decenii de axiomă culturală”. Evenimentul va avea loc în zilele 14,15 și 16 ianuarie 2022, cu începere de la ora 09:30.
Finalizat
Activitatea va face cunoscut publicul cititor cu succintele biografii și opere ale scriitorilor jubiliari (75 de ani) din diverse țări.
Finalizat
Discuția tematică este dedicată Zilei Naționale a Culturii și Zilei comemorării lui Mihai Eminescu. Activitatea va familiariza participanții cu lirica peisajistică a marelui poet Mihai Eminescu.
Finalizat
Dezbaterea pe marginea cărții se va desfășura în cadrul serviciului „Lectură generoasa” cu participarea scriitorului Vladimir Beșleagă.
Finalizat
Ora de lectură va familiariza preșcolarii cu creația lui Mihai Eminescu, abordând tematica copilăriei și a plaiului natal al marelui poet.
Finalizat
ianuarie 14, 2022
Programul „Drumul spre casă” destinat copiilor de vârstă școlară mică are scopul de a dezvolta rezistența, de a cultiva noi deprinderi comportamentale pentru a putea depăși diferite situații periculoase ce se pot întâmpla în diverse medii sociale.
Finalizat
Blogul va constitui un instrument de găzduire și diseminare a diferitelor produse intelectuale despre carte și lectură. BiblioHost este un blog al ideilor, un blog despre și pentru bibliotecă.
Finalizat
Cursul de limbă română continuă cu tema: "La cumpărături". În cadrul lecției. Instruirea este dedicată utilizatorilor alolingvi.
Finalizat
La eveniment vor participa: Alexandru Burlacu, critic și istoric literar; Victor Durnea, critic și istoric literar, Iași; Lucia Cireș, cercetătoare în domeniul literaturii și folclorului, Iași; și Maria Șleahtițchi, critic și istoric literar.
Finalizat
Trainingul va fi moderat de Igor Fonari, psiholog, doctor în filosofie, directorul (ONG) Institutul de Proiecte şi Tehnologii Umaniste "NOOSFERA".
Finalizat
În cadrul instruirii se va pune în discuție conceptul media cu cele trei înțelesuri: ansamblul de tehnici care produc și transmit instantaneu mesaje, totalitatea mesajelor create și a organizațiilor care produc sau abordează aceste mesaje.
Finalizat
Lansarea volumelor: „Poezie Europeană Contemporană” - Antologie de Valeriu Stancu, traducere de Valeriu Stancu și Maria Stancu; „Corzile vieții” de Sylvestre Clancier (Franța), traducere de Valeriu Stancu; „Sala de așteptare” de Evgeny Bunimovici (Rusia), traducere din franceză de Valeriu Stancu.
Finalizat
Expoziția se înscrie în suita de activităţi culturale prilejuite de Ziua Naţională a Culturii şi 172 ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.
Finalizat
Ознакомление всех желающих с полезной информацией для работы на компьютере, в частности Панель задач, ее возможности и их реализация.
Finalizat
Cursul de limba engleză este predat de voluntarul Robert Moșanu, elev în clasa IX-a în cadrul LT „Spiru Haret”.
Finalizat
Фильм передает трогательную историю любви, Любви с большой буквы, пронесенной через долгие годы разлуки.
Finalizat
Povestea unui neam de motani-logofeți, care scoate în evidență caractere diferite cu mofturi și aere de poeți, visători și filosofi cu o imaginație incredibilă.
Finalizat
Activitatea se va axa pe jocuri interactive ce le vor dezvolta copiilor limbajul, controlul motricității grosiere, respectul de sine și creativitatea, deprinderi de citit-scris.
Finalizat
La activitate se vor folosi metode ludice pentru dezvoltarea limbajului, evidențierea comportamentul adecvat, evaluarea cunoștințelor acumulate.
Finalizat
Participanții vor învăța ce înseamnă să se aprecieze la justa valoare, cum să se cunoască pe sine, cum să-și descopere talentele, care sunt greșelile ce trebuie evitate pentru a nu-ți știrbi din imagine etc.
Finalizat
Lola este o pisică drăgălaşă, dar cu uşoare aere de vedetă. Ea trece prin mai multe aventuri care o emoţionează puternic și înțelege că binele învinge întotdeauna.
Finalizat
Lecție publică dedicată scriitoarei și traducătoarei germane Mite Kremnitz la 170 de ani de la naștere.
Finalizat
Discuția tematică va familiariza utilizatorii Bibliotecii cu activitatea literară și politică a marelui poet și erou național al Bulgariei Hristo Botev.
Finalizat
Cartea „101 povești clasice de seară” propune copiilor spre lectură o serie de minunate povești, legende, mituri, fabule aparținând diferitor popoare ale lumii, care educă la tinerii utilizatori frumoase și pețioase calități umane ce vor contribui la formarea unor personalități integre.
Finalizat
În cadrul serviciului "CinemaParc", Biblioteca "H. Botev" Vă propune vizionarea filmului "Моди" care ne prezintă istoria unei povești de dragoste incredibile dintre un negustor de sclavi avar și menajera sa Modi.
Finalizat
По окончанию занятия пользователь усвоит как правильно квлючать/выключать компьютер и что означают значки на нем.
Finalizat
Serată muzicală organizată în parteneriat cu Centrul Educațional Carul Cunoștințelor. În cadrul sălii cu coloane vor răsuna poezii, cântece, colinde și urături de iarnă.
Finalizat
Гагаузская Народная сказка „Кот и лиса” интересная и поучительная, предназначена для детей и взрослых, интересующихся фольклором и традициями гагаузов.
Finalizat
Русская народная сказка "Лисичка-сестричка и Серый Волк" рассказывает о хитрой лисице и глупом волке.
Finalizat
В ходе занятия пользователь ознакомится как скачать и установить приложение Torrent.
Finalizat
Povestea descrie prietenia și viața animalelor din pădure și îi învață pe copii să crească prietenoși și să iubească natura.
Finalizat
Biblioteca Centrală, în parteneriat cu Editura ARC, Vă invită la întâlnirea cu artistul plastic Mihai Țăruș.
Finalizat
Sporim sentimentul de securitate la copii și încrederea în forțele proprii în diferite situații de risc/pericol.
Finalizat
Lecție publică dedicată lui Nicolae Labiș la 65 de ani de la moarte.
Finalizat
La eveniment vor fi prezenți invitați speciali: Pr. Octavian Moșin, Membru al USLR; Diana Ciugureanu-Zlatan, președinta USLR; Episcopul Ioan.
Finalizat
Volumul constituie un omagiu adus domnului Ianoș Țurcanu – poet, prozator, publicist, parodist, grafician, textier – cu ocazia aniversării de 70 de ani.
Finalizat
Invităm doritorii la o discuție cu scriitorul Ianoș Țurcanu despre cartea "Un cocor cu GPS".
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Invităm doritorii la un spectacol de colinde organizat de elevii LT Nicolae Sulac.
Finalizat
Invităm doritorii la o lecție publică moderată de specialistul Ștefan Sofronovici.
Finalizat
В рамках услуги "Литературное путешествие" мы познакомим наших читателей с фрагментом произведения М. Метерлинка "Синяя птица".
Finalizat
Scriitorul Vasile Romanciuc va fi omagiat la Biblioteca „Târgu-Mureș” cu un program cultural-artistic.
Finalizat
В рамках "CinemaParc" состоится просмотр экранизации романа итальянского писателя и режиссера Федерико Моччиа "Три метра над уровнем неба".
Finalizat
Детективный сюжет фильма держит в постоянном напряжении до неожиданного финала.
Finalizat
В процессе инструктажа пользователи обучаются конвертировать аудио-видео файлы в нужный формат.
Invităm doritorii la o lecție publică dedicată cărturarului neamului Miron Costin. La eveniment va participa scriitorul Vladimir Beșleagă.
Finalizat
Activitatea se va desfășura în incinta filialei cu participarea online a scriitoarei Claudia Partole.
Finalizat
Activitatea se va axa pe importanța și rolul comunicării pentru om și comunitate, precum și pe abilitățile relaționale și cultura relațiilor sociale.
Finalizat
Activitatea face parte din cadrul proiectului „Sunt pregătit pentru viață”, care are la bază instruiri și practici pentru dezvoltarea deprinderilor de viață.
Finalizat
Lecție susținută de Igor Fonari, doctor în filozofie, psiholog, în cadrul clubului pe interese pentru femei „Zebrele”.
Finalizat
Participanții vor pregăti câte o rețetă cu genericul sărbătorilor de iarnă, din produse ecologice, sănătoase, echilibrate în calorii, ulterior împărtășind secretele preparării.
Finalizat
Povestea „Alba-ca-Zăpada” scrisă de Frații Grimm este una din cele mai îndrăgite lucrări pentru toți copiii din întreaga lume.
Finalizat
Biblioteca Centrală Vă invită la o discuție cu criticul literar Lucia Țurcanu și scriitorul Ion Buzu despre volumele "Urmuz, cei dintâi trăzniți" (proza) și "A cui e casa asta" (poezie), autor Al. Vakulovski.
Finalizat
Biblioteca „Hristo Botev” desfășoară Programul educațional „Drumul spre casă” dedicat copiilor de vârstă școlară mică.
Finalizat
Activitatea este menită să accentueze importanța valorilor morale, cultivând la copii bunătatea, hărnicia, chibzuința, comportamentul corect ș.a.
Finalizat
Lecție publică moderată de istoricul Adrian Cojocaru în cadrul proiectului „Cunoaște-l pe Ștefan cel Mare”.
Finalizat
Discuție tematică pe marginea romanului „Vrăjitorul din Oz” de L. Frank Baum.
Finalizat
Instruirea se va baza pe o abordare obiectivă și eficientă ce va crește fluența vorbirii prin jocuri de memorare a cuvintelor, frazelor și expresiilor practice.
Finalizat
Participanții vor învăța și exersa realizarea unei evaluări în 4 etape: reacție, învățare, comportament și impact.
Finalizat
Invităm doritorii la lansarea cărţii "Aventurile furnicuţei Nica" de Ana Onică.
Finalizat
Услуга "Литературное путешествие" предлагает вниманию читателей сказку-притчу о дружбе Сказочника и Некрасивой Ёлки, а также о том, как другие деревья обижали Ёлку за её неказистость.
Finalizat
Participanții vor viziona și discuta despre soarta, dragostea, fericirea și căile ce duc spre o viaţă împlinită.
Finalizat
Programul „Drumul spre casă” este destinat copiilor de vârstă școlară mică și are drept scop dezvoltarea rezistenței și depășirea situațiilor potențial periculoase ce se pot întâmpla în diverse medii sociale.
Finalizat
Povestirea „Iarna” de Gr. Vieru descrie frumusețea iernei, mirosul plăcut al gerului și bucuria nemărginită a copiilor.
Finalizat
Invităm doritorii la o lansare de publicaţii - o donaţie oferită din Danemarca pentru CA Eminescu.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Spectacol muzical prezentat de participanții serviciului "ABC-ul muzical", condus de voluntara Svetlana Ohladciuc.
Finalizat
Workshop de confecționare a felicitărilor de Crăciun, realizat împreună cu studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism, UTM.
Finalizat
Echipa CA Eminescu invită doritorii de a participa la un atelier de creație cu tematica sărbătorilor de iarnă, condus de voluntarele bibliotecii Tatiana Filipski și Inga Mațcan-Lîsenco, lectori ai UTM.
Finalizat
Copiii vor confecționa din plastilină colorată eroii poveștii și apoi le vor da grai într-un spectacol în miniatură.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
În săptămâna Zilelor Educaţiei Nonformale, invităm doritorii la un spectacol de dansuri populare, prezentate de participanții serviciului Hora lui Bazatin, condus de voluntara Svetlana Bazatin.
Finalizat
Elevii vor identifica obiceiurile și datinile de Anul Nou, importanța acestora, schimbările survenite în natură, jocurile și sporturile de iarnă.
Finalizat
Instruirea se va baza pe dezvoltarea competențelor de comunicare și utilizarea materialelor vizuale și auditive.
Finalizat
Cu prilejul săptămânii dedicate Zilelor Educaţiei Nonformale, invităm doritorii la lansarea volumului "Părinții ca sfinții" de Ștefan Sofronovici.
Finalizat
Activitatea urmărește dezvoltarea creativității și imaginației, precum și educarea copiilor prin spiritul sărbătorilor de iarnă.
Finalizat
Participanţii se vor familiariza cu metoda socratică şi tehnicile realizării principiului: Cunoaște-te pe tine însuţi.
Finalizat
Cu prilejul săptâmânii dedicate Zilelor Educaţiei Nonformale, invităm doritorii să descopere importanța artei oratorice, precum şi tehnicile şi mecanismele de a vorbi liber în public.
Finalizat
Povestea le va forma copiilor deprinderi pozitive de comportament moderat și bune maniere.
Finalizat
Participanții vor însuși tema nouă conștient și trainic prin exersarea și automatizarea vocabularului.
Finalizat
Instruirea se va baza pe metode inedite de studiere a limbii engleze: comunicare prin jocuri.
Finalizat
Curs de limba engleză pentru utilizatori de toate vârstele.
Finalizat
Lecția publică susținută de Elena Coban, manager servicii pentru migrație, Centrul „La Strada”.
Finalizat
Etapa finală a Concursului la care finaliștii vor lupta pentru cel mai demn, frumos și triumfător titlu - „CITITORUL ANULUI 2021”.
Finalizat
Oră de lectură „Ursulețul Marmi” de Mircea și Jana Grecu face parte din proiectul „E ora poveștilor”.
Finalizat
Biblioteca „Hristo Botev” desfășoară Programul educațional „Drumul spre casă” dedicat copiilor de vârstă școlară mică.
Finalizat
Lecturarea povestei „Dreptatea și minciuna”din cartea „Trăistuța făcătoare de minuni” de Ada Zaporojanu.
Finalizat
Discuția tematică este dedicată aniversării celor 103 ani de la săvârșirea marelui eveniment.
Finalizat
Lecția publică face parte din cadrul clubului „Vârsta de aur” și este susținută de Igor Fonari, doctor în filozofie, psiholog..
Finalizat
Medalion literar-artistic „Patria românească” dedicat Marii Uniri din 1918. Invitat special: Alexandru Moraru, istoric
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Invităm toți doritorii la un spectacol muzical dedicat Zilei Naționale a României, cu invitați speciali: Ofelia Garanguș, cântăreață de muzică populară, Buzău, România și ansamblul folcloric Bujorenii din Bujor, Hâncești.
Finalizat
Invităm doritorii la o lecție publică dedicată acestei mari sărbători, moderată de Ștefan Sofronovici, specialist CA Eminescu și invitata specială Veronica Pârlea-Conovali, scriitoare, magistru în istorie.
Finalizat
Eveniment dedicat copiilor nevoiași, organizat în partineriat cu Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului.
Finalizat
noiembrie 30, 2021
O discuție cu doctorul în istorie Gheorghe Negru despre semnificația zilei de 1 Decembrie 1918 și importanța ei în edificarea statului și poporului român.
Finalizat
Conferința științifică este dedicată celor 1340 de ani de la înființarea Bulgariei și va oferi participanților informație interesantă despre apariția statului bulgar.
Finalizat
În cadrul ultimei ședințe a Clubului Istoricilor din acest an vă invităm la o serie de prezentări de carte cu tematică istorică. Invitați speciali: dr. hab. Anatol Petrencu, președintele de onoare a Clubului Istoricilor și dr. Ion Negrei.
Finalizat
Vernisarea expoziției istoriografice consacrate Revoltei din Noiembrie, cunoscută și sub numele de Revoluția Cadeților.
Finalizat
Activitate desfășurată în cadrul serviciului "Călătoria literară".
Finalizat
Training destinat tuturor doamnelor și domnișoarelor care își doresc să cunoască subtilitățile unei vieți într-o familie multietnică.
Finalizat
Întâlnire organizată în cadrul Festivalului Cărții pentru Copii.
Finalizat
O discuție despre importanța Marii Uniri de la 1918 și rolul Sfatului Țării împreună cu invitatul nostru special Mihai Tașcă, conferențiar universitar, doctor în drept, cercetător științific.
Finalizat
Invităm doritorii la Conferința literară de totalizare a Programului de lectură Chișinăul citește, ed. a XVIII-a.
Finalizat
Invităm doritorii la o lecție publică In memoriam: Alexandru Hâjdeu, condusă de Ștefan Sofronovici, specialist CA Eminescu.
Finalizat
Dezvoltăm modul de gândire la copii în cazul unei confruntări imaginare cu o situație de risc/pericol necunoscută.
Finalizat
Filmul va fi vizionat și discutat în cadrul serviciului „Filmul dezvoltativ”.
Finalizat
Povestea învăță copiii multe lucruri despre viață, prietenie, viclenie și le oferă posibilitatea de a trăi o gamă largă de emoții.
Finalizat
Concurs de lectură organizat în baza cărții „O bătrână de unsprezece ani” de Dumitru Crudu.
Finalizat
O poveste despre cumătra vulpe, cea vicleană şi hapsână, ce demonstrează copiilor că nu e bine să-ţi înşeli prietenii şi vecinii.
Finalizat
O poveste simplă, fermecătoare și filosofică care include și critici sociale.
Finalizat
O discuție tematică în baza poveștii „Ghetuță și papucel” de Mircea și Jana Grecu.
Finalizat
В рамках услуги „Литературное путешествие” мы познакомим наших читателей с рассказом писателя И. Соколова-Микитова „Листопадничек”.
Finalizat
Prezentarea expoziției INSPIRAȚII LITERARE, lucrări în acuarelă, executate de Cucu Cassandra și Prodan Carina, elevele LAAP „Igor Vieru”.
Finalizat
În cadrul lecției publice se vor explica importanța și rolul figurilor de stil într-un text.
Finalizat
Cu ocazia aniversării a 152 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, Filiala „Ștefan cel Mare” organizează o masă-rotundă cu genericul: "Viața și activitatea Iuliei Hasdeu".
Finalizat
În cadrul evenimentului se vor contura rolul şi metodele filosofiei întru creșterea armonioasă şi verticală a fiecărei personalităţi.
Finalizat
Concursul are drept obiectiv evaluarea competențelor de scriere în limba română, dar și motivarea elevilor din instituții de a fi interesați să promoveze limba română în comunitate.
Finalizat
noiembrie 19, 2021
Stimulăm gândirea critică a elevilor și orientarea lor spre a identifica soluții necesare în diferite situații de risc/pericol.
Finalizat
Povestea „Țăranul și ursul” ne învăță cum să recunoaștem cazurile când cineva vrea să profită de noi și să evităm asemenea situații.
Finalizat
Atelier în tehnica acuarelei organizat de studenții Facultății „Urbanism și Arhitectură”, UTM.
Finalizat
Invităm doritorii de a participa la vernisajul tinerilor creatori de artă de la facultatea „Urbanism și Arhitectură”, UTM.
Finalizat
Conferința de totalizare în cadrul Programului de lectură „Chișinăul citește”, ediția a XVIII-a.
Finalizat
noiembrie 16, 2021
O discuție despre procesul literar al tinerilor.
Finalizat
În cadrul activității vor fi evaluate necesitățile și problemele cu care se confruntă tinerii în secolul 21.
Finalizat
O colecție de catrene pentru copii, creată în baza ilustrațiilor realizate de pictorița Olga Rogozenco.
Finalizat
Eveniment desfășurat în cadrul Programului educațional „Drumul spre casă”.
Finalizat
Povestea „Copacul și dovleacul” ne învață că a fi rapid și a fi puternic sunt două lucruri diferite.
Finalizat
Biblioteca „Adam Mickiewicz” marchează cea de-a paisprezecea aniversare, timp în care a fost alături de comunitatea poloneză din Chișinău.
Finalizat
Biblioteca Centrală acordă o notă finală Programului de lectură „Chișinăul citește”, desfășurând Conferința literară cu participarea scriitoarei Moni Stănilă.
Finalizat
Discuțiile și dezbaterile în baza romanului sunt benefice pentru o mai bună interpretare, fii parte integră a acestora!
Finalizat
Sensibilă și creativă, Zina Izbaș valorifică poeticul prin vocea eului liric din cartea „Baladă cu timp rebel”.
Finalizat
Augustina Vișan vine cu o poezie puternică, violentă, emoționantă, deschizând noua colecție de debut (((pulsar))).
Finalizat
O discuție despre cum cartea ne ajută să trecem peste greutățile vieții.
Finalizat
Услуга „Литературное путешествие”.
Finalizat
O discuție despre percepția mitului în diferite perioade.
Finalizat
Povestea „Șoarecele de la oraș și șoarecele de la țară” de Cătălin Nedelcu descrie copiilor o viață liniștită și una stresantă. Dar voi copii, ce tip de viață ați prefera?
Vă invităm să împărtășim împreună bucuriile și experiențele celor 20 de ani de activitate a Filialei „Maramureș”.
Finalizat
Dezbatere publică privind violența în familie și combaterea acesteia.
Finalizat
Seminar adresat părinților ce va aborda violența în familie prin prisma stereotipurilor și a modului în care acestea afectează copiii.
Finalizat
„Ultimul editorial” este o carte ce cuprinde articole și notițe semnate de Constantin Tănase.
Finalizat
Quiz de educație juridică organizat de „VeDem Just Moldova” în parteneriat cu Biblioteca Centrală.
Finalizat
Prezentarea cărţii "Istorioare povestite în 5 minute" de Dupin Oliver.
Finalizat
Vernisarea expoziției de pictură „Картины рожденные в тишине” de Angela Alcaz.
Finalizat
„Cei mai frumoși ani din viața lui Anton”- lectură bilingvă cu autorul Norris von Schirach.
Lansarea cărții „Regimul Juridic al Bunurilor Imobile” de dr. Aliona Cara-Rusnac.
Finalizat
O poveste despre bunătate pentru copii.
Finalizat
O discuție despre natura și impactul actelor de terorism, precum și schimbările majore intervenite în urma amenințărilor și a violențelor.
Finalizat
O discuție despre valori și comportament în baza poveștilor.
Finalizat
Eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Animației.
Finalizat
O întâlnire cu Victor Cuciuc, ofițer superior de urmărire penală.
Finalizat
O lecție despre cum să fii manierat în societate, în stradă, acasă etc.
Finalizat
Lilian Pojoga, asistent social de la CSPT ,,Botanica”, va susține o lecție despre metodele de prevenire şi combatere a traficului de ființe umane.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Eveniment dedicat maeștrilor de cuvinte din Republica Moldova.
Finalizat
Invităm doritorii într-o călătorie literară cu scriitoarea Victoria Fonari și cartea sa „Jurnalul micului călător din Chișinău”.
Finalizat
octombrie 21, 2021
Elevii sunt invitați să participe în cadrul competiției „Istoria românilor din primele secole”.
Finalizat
octombrie 22, 2021
Stimulăm gândirea critică a copiilor și orientarea lor spre a identifica soluții necesare în diferite situații de risc/pericol.
Finalizat
Discuție tematică pe marginea poveștii „Sub ciupercă” de Vladimir Suteev.
Finalizat
octombrie 22, 2021
O poveste ce le amintește copiilor cele mai frumoase clipe petrecute la umbra nucului alături de bunici.
Finalizat
Beneficiarii vor viziona, discuta și medita asupra valorilor gândirii pozitive si a rolul fermecător al eroinei principale asupra lor și a oamenilor din jur.
Finalizat
octombrie 19, 2021
Lecție de studiere a limbii franceze pentru copii susținut de Natalia Sofroni.
Finalizat
octombrie 19, 2021
Curs de limbă engleză pentru copii bazat pe comunicare și jocuri interactive.
Finalizat
Lansarea cărții „Povestea unui Glob” de Viorica Covalschi.
Finalizat
octombrie 20, 2021
Oră de lectură dedicată Poveştii „Sir Nufărel” de scriitoarea engleză Anna Kemp şi ilustratoarea Sara Ogilvie.
Finalizat
Zilele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, dedicate aniversării a 144 de ani ai instituției, se vor desfășura în perioada 19-20 octombrie 2021.
Finalizat
O discuție în baza poveștilor cu și despre animale menită să cultive dragostea față de prietenii necuvântători.
Finalizat
Lecție de limba engleză pentru copii și maturi.
Finalizat
Eveniment dedicat celor 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I.
Finalizat
Lecția publică este dedicată Zilei Mondiale a Mersului pe Jos.
Finalizat
Medalion literar-artistic consacrat orașului Chișinău.
Finalizat
Biblioteca Centrală vă invită să vizitați expoziția de pictură „Exhibition” (Painting) semnată de Cezar Secrieru, artist plastic, născut la Fălticeni, România.
Finalizat
Prezentarea volumului de poezie și proză autobiografică „O, Mamă, dulce Mamă” semnat de Maria Găitan Mozes.
Finalizat
Lansarea volumului „Călătorii identitare” semnat de Mihai Nicolae, istoric.
Finalizat
O întâlnire cu Nicolae Bălțescu, scriitorul care valorifică credința și creația.
Finalizat
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în colaborare cu Editura ARC organizează întâlnirea cu scriitoarea Olga Căpățână.
Spectacol literar- artistic
Finalizat
Un spectacol dedicat Chișinăului în care vor evolua copiii Chișinăului de la Instituția de Educație Timpurie nr. 40.
Finalizat
O discuție cu Andrei Caramalău, stareţul Mănăstirii sf. Andrei, Durleşti.
Finalizat
O discuție cu elevii Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu”.
Finalizat
octombrie 15, 2021
Eveniment desfășurat în cadrul serviciului „Lumea magică a poveștilor”.
Finalizat
Participanţii vor cunoaşte şi medita asupra actualităţii şi utilităţii filosofiei stoicismului prin prisma filozofului Zenon.
Finalizat
octombrie 12, 2021
Cursul este susținut de Natalia Sofroni, profesoară de limbă franceză.
Finalizat
Prezentarea cărții „101 de dalmaţieni” de Dodie Smith din colecţia „Noapte bună, copii!”.
Finalizat
O ședință a Clubului de lectură pentru copii „Evrica” în care se vor pune în discuție cărți ce pot schimba viziuni și oferi ore de distracție.
Finalizat
Vor fi puse în discuție cele mai frecvente afecțiuni mentale, cum ar fi depresia și anxietatea.
Finalizat
Proiectul „Lectură generoasă” se lansează cu o dezbatere pe marginea cărții „Cântecul mării”, autor Oleg Serebrean.
Finalizat
Vernisaj consacrat aniversării a 585 de ani ai orașului Chișinău.
Finalizat
octombrie 6, 2021
O discuție/dezbatere cu copiii în baza versurilor poetului Arcadie Suceveanu.
Finalizat
Descoperiți istoriile Irinei Revin, director general Revin PRO SRL, Ludmilei Adamciuc, mama unui copil cu Sindromul Down și Angelei Gladei, expert în finanțe.
Finalizat
O discuție despre personalitățile muzicale din Republica Moldova și despre marii muzicieni ai lumii. Participanții vor avea ocazia să se familiarizeze cu instrumentele muzicale prin exerciții practice.
Finalizat
Copiii vor cunoaște o nouă carte despre importanțea prieteniei trainice și despre valorile necesare pentru crearea unei astfel de prietenii.
Finalizat
Ședința lunară a Clubului Istoricilor, dedicată comemorării profesorilor universitari Ion Ciocanu și Nicanor Babără.
Finalizat
Рассказ Андрея Платонова „Цветок на земле".
Finalizat
Gala Premiilor a Concursului de traducere „Eugeniu Coșeriu în galaxia limbilor europene”, Ediția a II-a.
Finalizat
Eveniment științific online consacrat Zilelor Europene ale Patrimoniului.
Finalizat
O discuție despre romanele scriitoarei Eleanor H. Porter – „Pollyanna” și „David și vioara lui”.
Finalizat
Copiii vor învăța să creeze cele mai creative și originale semne de carte.
Finalizat
O discuție despre cartea lui S. Baștovoi „Diavolul este politic corect”.
Finalizat
Valorificarea operei Adei Zaporojanu, scriitoarea care nu se lasă de copilărie.
Finalizat
Copiii vor face cunoștință cu o nouă carte în care vor găsi jocuri și distracții educative.
Finalizat
Întâlnire cu personalităţi - Vasile Fotescu, jurist, lector universitar AMTAP şi Ion Tataru, silvicultor, jurist, antreprenor.
Finalizat
Un dialog despre lectură și carte cu Olesea Sveclă actriță, regizoare și ambasadoarea campaniei „Fii deștept! Ia un card inteligent!” la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”.
Finalizat
Evenimentul este o contribuție la formarea unei concepţii corecte în rândul copiilor despre crearea unor relaţii armonioase.
Finalizat
Рассказ о лягушке, которая наслушавшись от уток рассказов про теплые страны, куда они улетают на зимовку, тоже решила стать перелетной.