Lecție publică in memopriam Petru Movilă la 375 de ani de la naștere, moderată de specialistul Ștefan Sofronovici și invitatul special Igor Bercu, prof. universitar USM.
Instruirea „Cum se scrie o scrisoare” propune elevilor un atelier de creație amuzant și interesant prin scrierea textelor adresate colegilor de clasă cu orice ocazie.
Invităm toți doritorii la lansarea cărții „Un cocoș cu GPS”, care va fi însoțită de un spectacol literar-artistic și un recital de poezie. Ne vor onora cu prezența poeții și scriitorii Ianoș Țurcanu și Iulian Filip, precum și directorul executiv Editura „Prut” Olga Stanciu.
Povestirea „Câți ani ai?” de Gr. Vieru învăță cititorii cum să trăiască mai interesant, cum să facă lucruri frumoase pe care să le lase urmașilor și cum să păstreze amintirile de o viață.
Activitatea este desfășurată în cadrul Programului educațional „Drumul spre casă” și este destinată copiilor de vârstă școlară mică. Scopul discuției este de a dezvolta rezistența, de a cultiva deprinderi comportamentale pentru a putea depăși diferite situații de risc ce pot apărea în diverse medii sociale.
Invităm doritorii la expoziția de artă a metalului prezentată de studenții de la specialitatea Arta metalului, departamentul Arte decorative și sculptură, FAPDD, AMTAP, coordonată de cadrul didactic Bîlba Ștefan.
Романтическая комедия кинематографистов США рассказывает о неожиданном предложении о заключении брака от строгой начальницы своему подчиненному, вынужденному пойти на сделку ради будущей карьеры. Полтора часа смеха и позитива.
Activitatea este realizată în colaborare cu Facultatea de Litere, USM. Prezenți la eveniment vor fi invitații speciali: acad. Mihai CIMPOI; prof. univ., dr. hab. Elena PRUS, ULIM; prof. univ., dr. hab. Iraida CONDREA, USM; dr. în studiul artelor, conf. cercetător, artist plastic Victoria ROCACIUC, IPC.
Serviciul „Turnirul amabilităților” continuă cu activitatea „Aspectul fizic – cartea de vizită”. Deseori auzim proverbul: „Haina face pe om”, de aceea elevii vor învăța că vestimentația reflectă caracterul celui ce o poartă.
Invitat de onoare al evenimentului este Anatolie Prohnițchi, președinte a Partidului Verde Ecologist din Moldova. Activitatea se va desfășura în parteneriat cu Colegiul Tehnic a UTM, online pe platforma Zoom.
Membrii Clubului literar sunt bibliotecari, scriitori, editori din Târgoviște (România) și din Chișinău, uniți în proiecte comune cărturărești. Clubul literar își propune să amplifice frumusețea și importanța podurilor de cărți dintre cele două centre de cultură românească.
Biblioteca Centrală vă invită la conferința „Anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova”.
În cadrul celebrării celor 30 de ani ai Bibliotecii "Onisifor Ghibu", publicistul și prozatorul Gheorghe Budeanu vine cu un nou volum: "Transnistria în flăcări" (Reportaje de război) pentru a ne povesti despre războiul de pe Nistru, depănându-și amintirile.
Библиотека „Л. Украинка” отмечает 31 год со дня основания. По этому случаю 24 февраля 2022 года в День библиотеки Вас ждет разнообразная и интересная программа, посвященная книге и чтению.
Scopul serviciului este punerea în circuit a marilor opere, explorarea și proiectarea lor în experiența de viață profesională și personală. Invitat special: Iulian Filip, poet, dramaturg, folclorist.
Povestirea „Ceasul” de Gr. Vieru învăță elevii să fie responsabili când sunt singuri în stradă, să returneze lucrurile găsite posesorilor și să dea exemple frumoase colegilor.
Biblioteca „Hristo Botev” desfășoară Programul educațional „În drum spre casă” dedicat copiilor de vârstă școlară mică. Programul urmărește scopul de a dezvolta rezistența și de a ajuta copiii să depășească diferite situații periculoase ce se pot întâmpla în stradă.
Oră de informare cu genericul „Viața și domnia Cleopatrei”. Participanții vor afla mai multe lucruri despre frumusețea și farmecul ei femenin, precum și despre iubirile din viața reginei egiptene pe care le-a folosit pentru a obține victorii.
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” anunță lansarea Concursului Premiile pentru debut în literatură pentru anul 2021. Concursul este destinat scriitorilor și criticilor literari care debutează.
Participantele vor analiza 10 principii esențiale pentru a prospera și obține independența financiară. Educația financiară nu este despre bani, este despre viață, obiceiuri, decizii și viziune pe termen lung.
Elevii vor descoperi fragmente amuzante și captivante din viața de zi cu zi a scriitorului. De asemenea, autorul vorbește despre dragostea sa față de câini și oferă idei practice de îngrijire a acestora.
Фильм "Отверженные" является экранизацией одноименного литературного шедевра французского писателя Виктора Гюго. Историческая драма рассказывает о сложных судьбах простых людей на фоне бурных политических событий первой половины 19 века.
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” va aduce onoruri și recunoștință maestrului Eugen Doga prin diverse activități culturale organizate de filialele Bibliotecii: expoziții și prezentări de carte, interpretări muzicale, conferințe, lecții publice etc.
Discuția se va axa pe recunoștința noastră pentru jertfa sfântă a celor care au luptat în acest război nedrept. Invitați speciali: Chiril Moțpan, deputat în legislatura XI, lector superior, membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova; și Ștefan Jurja, combatant de război, cavaler al ordinului „Ștefan cel Mare”.
Lecție publică „Ion Creangă – basmul care nu se termină niciodată”, moderată de specialistul Ștefan Sofronovici la 185 de ani de la moartea lui Ion Creangă.
Comunicările se vor axa pe mai multe dimensiuni ale creației lui Eugen Doga - creația muzicală ca valoare de patrimoniu, portretul de creație, muzica filmică, creația eminesciană, etape ș.a.
Participanții vor fi informați cu privire la călătoria în autobus, gară și cum să ajungă la locul unde au nevoie. În cadrul lecției se va lucra în echipe, se va pune accent pe vocabularul nou etc.
De Ziua Mondială a Scriitorilor aducem omagiu celor care prin condeiul și talentul lor au dat lumii literatură de mare valoare, contribuind esențial la dezvoltarea culturii și a spiritualității, la îmbogățirea lexicului și a exprimării în limba maternă.
Conferință internațională Reșița-Chișinău „Ne revedem sub umbra lui Eminescu!” organizată de Erwin Josef Țigla, editor, bibliotecar și Gheorghe Jurma, critic și istoric literar din Reșița, România.
Prezentarea publicaţiilor „Ecouri eminesciene” de Gheorghe Jurma şi Erwin Josef Ţigla, Reşiţa, România, se va desfășura în cadrul duplexului online „Ne revedem sub umbra lui Eminescu!”
Vernisajul de pictură va familiariza publicul cu creația pictorului Dimitrie Peicev, artist plastic de origine bulgară. Activitatea va avea loc în cadrul Zilelor Bibliotecii „Hristo Botev”.
Lecția va oferi publicului informații despre străzile cu nume bulgare, monumente istorice, personalități de etnie bulgară care și-au adus aportul la dezvoltarea orașului Chișinău.
Protagonista evenimentului va fi Gabriela Lungu, actriță, regizor și director al Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”, care ne va introduce în miracolul teatrului de păpuși ce copleșește publicul de toate vârstele în toate timpurile.
În cadrul serviciului „Fantezie” va avea loc un atelier de creație cu scopul de a confecționa „Un mărțișor de pace pentru fiecare”, cu ocazia venirii primăverii, când se marchează sărbătoarea Mărțișorului – simbolul alb-roșu al schimbării și renașterii.
Cursul de limba engleză este predat de voluntarul Robert Moșanu, elev în clasa IX-a la liceul „Spiru Haret”. Instruirea va avea loc în incinta bibliotecii, pentru utilizatori de toate vârstele.
În contextul Anului Recunoștinței (2022) față de veteranii de război, Biblioteca „Ovidius” în colaborare cu Centrul de Excelență în Construcții organizează conferința dedicată celor trei decenii de la războiul moldo-rus (1992).
În cadrul orei de lectură, copii vor fi familiarizați cu o poveste mai puțin cunoscută a lui Ion Creangă, care va cultiva la copii frumoase calități omenești ca: omenia, hărnicia, dragostea de oameni și de viață.
Copiii vor afla de la eroina poveștii, că modestia și bunul simț sunt virtuțile pe care trebuie să le manifeste pentru a fi respectați și a avea un trai decent.
Oră de lectură cu genericul „Legenda primăverii” de Marcela Mardare. Activitatea face parte din cadrul serviciului „Caravana lecturii”. Copiii vor asculta legenda primăverii, poezii și ghicitori.
Activitatea include lecturarea poveștii „Prințesa Fluture” de Iulia Hasdeu și face parte din cadrul Serviciului „Lumea magică a poveștilor”. Povestea descrie viața unui regat unde domină pacea și buna înțelegere și învață copiii să păstreze pacea, frumusețea și prietenia.
Prezentarea de publicații „Toate întâmplările se prefac în cuvinte” de Vasile Romanciuc face parte din programul „Chișinăul citește”. Vă propunem spre lectură o lucrare în care versurile create de autor sunt pe înțelesul copilului, ușor de citit și de memorat.
Prezentare de publicații: Vasile Romanciuc. Toate întâmplările se prefac în cuvinte, propusă pentru programul de lectură Chișinăul citește, ediția a XIX - a, prezentată de Corghencea Natalia, șef sector.
«Чай с Муссолини» - военная комедийная европейская драма 1999 года. Мы видим светских женщин и их жизнь в сложный период накануне Второй мировой войны. Милые рафинированные дамы оказываются на самом деле настоящими героями, а их утонченность помогает в сложных драматических моментах.
Гагаузская Народная сказка „Змея, Ласточка и Комар” интересная и поучительная, предназначена для детей и взрослых, интересующихся фольклором и традициями гагаузов.
Cursul continuă cu tema „Formarea şi menţinerea relaţiilor durabile”. Participanţii vor medita şi vor acumula cunoștințe despre necesitatea relaţiilor, a funcţiilor şi rolului lor în viaţa omului.
Activitatea include prezentarea cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte” de Vasile Romanciuc, care este o carte de poezii pentru copii. Simple, ușor de citit și de memorat, vesele și înțelepte.
Prezentare de publicații: Vasile Romanciuc. Toate întâmplările se prefac în cuvinte, propusă pentru programul de lectură Chișinăul citește, ediția a XIX - a, prezentată de Corghencea Natalia, șef sector.
Poveștile lui Ion Creangă au o putere de expresie deosebită, sinceritatea și umorul fac din opera lui una dintre cele mai însemnate opere ale literaturii române.
În contextul Zilei Internaționale a Francofoniei, participanții clubului „Pe aripile poeziei” vor recita poezii din creația poeților francezi: Alfred de Musset, Marcel Proust, Paul Verlaine, Victor Hugo, Freeman ș.a.
Activitatea face parte din cadrul proiectului „Educația ecologică” și propune participanților să sorteze hainele pe care nu le mai poartă și să le dea o nouă viață.
Fenomenul gândirii critice contemporane, importanta, avantajele cunoaşterii şi folosirii gândirii critice în viaţa cotidiană sunt subiectele ce vor fi discutate în cadrul trainingului. Cursul va fi moderat de Igor Fonari, doctor în filozofie, psiholog.
Pentru a fi în siguranță trebuie să ținem cont de indicatoarele care ne sugerează să traversăm sau nu strada. În cadrul trainingului se va viziona un video cu referire la regulile cele mai importante de circulație a micilor pietoni.
Participanții vor afla despre compoziția complexă a plantei, care conține o serie de vitamine, minerale, enzime și aminoacizi care mențin tonusul bun al organismului.
În cadrul lecției se va utiliza articolul hotărât și nehotărât prin completarea unui exercițiu în echipă, ulterior, participanții vor alcătui propoziții folosind vocabularul temei studiate.
Discuția tematică „Descoperă anotimpurile: Primăvara” va îmbogăți cunoștințele copiilor despre Univers, pământ, soare, anotimpuri, stimulându-le curiozitatea față de fenomenele naturii.
Discuție tematică axată pe romanul „Universul știe” de Erin Entrada Kelly. Participanții vor fi cu siguranță captivați de romanul lui Kelly, care are ceva pentru fiecare: umor, acceptare de sine, familie și un sfârșit profetic.
MasterClass-ul este bazat pe crearea unui semn de carte, confecționat cu elemente originale utilizând hârtia colorată, cleiul, foarfeca. Prin realizarea semnelor de carte, copiii își vor dezvolta simțul practic, estetic și potențialul creativ.
Ora de lectură se va desfășura pe baza legendei „Mănăstirea Putna”. Legenda va fi citită și discutată în cadrul ședinței serviciului „Cunoaște-l pe Ștefan cel Mare”. Legenda este o ilustrare a faptelor domnitorului Ștefan cel Mare.
Activitatea face parte din cadrul proiectului ,,A opta minune a lumii - femeia’’. Utilizatorii vor cunoaște personalitatea Valentinei Năforniță, laureată a Premiului Național și cea mai bună voce din lume.
Participanții vor cunoaște mai multe informații despre istoria recentă a Chișinăului, care este al doilea oraș ca mărime a populației în limitele spațiului etnic românesc, după București.
Întâlnire cu scriitoarea Claudia Partole, autoarea cărții „Fraierul”, face parte din Programul de lectură „Chișinăul citește 2022”, categoria adolescenți. „Fraierul” este un roman al devenirii și formării personalității tinerilor.
Invităm doritorii la conferința "Actul identității noastre naționale: în timp și spațiu" (104 de ani de la Unirea Basarabiei cu România) cu invitați speciali acad. Mihai Cimpoi; dr. Anatol Petrencu; Ion Negrei, cerc. științific; Gheorghe Negru, cerc. științific; dr. hab. Nicolae Enciu și dr. Crina Harea.
Tema de discuție: „Promovarea unui stil de viață sănătos și sigur”. Subiectele discutate cuprind preocupări ce țin de alimentația corectă, igiena corpului și a vestimentației, a habitatului, protecția de boli și diferite pericole etc.
Evenimentul va cuprinde subiecte legate de Unirea Basarabiei cu România, fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Lecția este oferită publicului de Liliana Cuhal, istoric.
Фильм, созданный кинематографистами США и Великобритании, рассказывает о любви, кторая сопроваждает главных героев на протяжении всей жизни, несмотря ни на что, никаеие преграды не могут повлиять на это сильное и страстное чувство.
Vasile Romanciuc va intra în dialog cu cititorii și va discuta pe marginea cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”, propusă spre lectură în cadrul Programul de lectură „Chișinăul citește”, secțiunea copii.
Cele mai importante acţiuni în acest sens sunt: reducerea poluării, protejarea și conservarea resurselor de apă, reducerea efectelor negative ale inundațiilor și secetelor, vom discuta cadrul Serviciulul „Eco responsabil”.
Instruirile cu privire la educația copiilor continuă cu tema: Ce profesie alegem?. În cadrul activității participanții vor fi informați despre normele etice care guvernează comportamentele și interacțiunile lor cu oameni de toate meseriile.
Filiala de Arte „Tudor Arghezi” organizează o întâlnire cu dr. hab Ion Gagim în cadrul unei lecții publice. Tema de discuție va fi despre muzică, semnificația, importanța și înțelegerea ei.
Elevii Centrului de Excelență în Construcții, participanți la eveniment vor descoperi varietatea şi complexitatea activităţii ştiinţifice şi politico-sociale ale dlui Ion Holban, om de ştiinţă cu verticalitate universal-umană, participant activ la mişcarea de renaştere naţională din Republica Moldova.
Evenimentul va fi moderat de dr. conf. univ., Victoria Fonari. Invitați speciali: dr. Violeta Tipa; șef Centrul Studiul Artelor al Institutului Patrimoniului Cultural; dr., prof. univ., Eleonora Brigalda, UPS „I. Creangă”; prof. univ., maestru în arte, Alexei Colîbneac; Dinu Sorocovici, director Tipografia Centrală; Iaroslav Oliinîk, designer de carte.
La data de 1 aprilie 2022, Biblioteca „Hristo Botev” organizează o întâlnire cu poetul Vasile Romanciuc și o discuție asupra cărții sale „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”, inclusă în Programul de lectură „Chișinăul citește 2022”.
Spectacolul „Jovialii”, ediția 2022, face parte din activitățile dedicate umorului pentru copii. În această ediție copiii vor demonstra că au simțul umorului și bancurile încep să apară făcând haz de orice situație din care ei consideră că este nostimă.
Invitata specială a evenimentului va fi Rodica Coțaga, master Université d'Aix-Marseille, profesoară FLS, Alianța Franceză din Moldova. Activitatea va fi moderată de Carolina Dodu-Savca, doctor în filologie, conferențiar universitar, decan, Facultatea de Litere ULIM.
Invităm doritorii la vernisarea expoziției „Fragmente din oglindă”, prezentată de studenții de la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, specialitatea Grafică.
În contextul Zilei Internaționale a Cărții pentru copii, Filiala de Arte organizează o întâlnire cu scriitorii Ecaterina Iurcu-Urâtu, Nina Soroceanu, Valeria Dascăl ș.a.
Prezentare de publicații „Duminica sărutului” de Grigore Vieru, antologia poeziei de dragoste, carte bibliofilă, realizată de Asociația Culturală ”Regal D'art”, un proiect inițiat și coordonat de Lili Bobu, Botoșani, România.
Spectacol cu toate culorile Creativității, Ingeniozității și Originalității, susținut de elevii Colegiului Național de Coregrafie, prefesor Saratura Mariana.
Descoperim universalitatea eminesciană împreună cu elevii LT Gheorghe Paladi din Puhoi, Ialoveni. Evenimentul va fi moderat de Elena Dabija, șef filiala CA Eminescu.
Этот фильм основан на одноименном рассказе Белькампо, который режиссер Майк ван Дим поставил в 2015 году. Оригинальный сюжет и прекрасная игра актеров сделали этот фильм шедевром.
Lecția publică „Urme bulgare la Chișinău”, susținută de Angela Olărescu, va contribui la o cunoaștere mai aprofundată a istoriei capitalei în rândul tinerii generații.
Pentru o mai bună înțelegere a temei predate se va apela la metode ca: explicația, exercițiul și lucrul în echipă. De asemenea, participanții vor fi implicați în dialogul: „Trăiesc în secolul XXI”.
Biblioteca „Transilvania” organizează simpozionul IN MEMORIAM: „Vlad Pohilă – Maestru al cuvântului”. Evenimentul va fi moderat de Lidia Kulikovski, dr., conf. univ., director adjunct pentru Cercetare și Inovare, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”.
Vernisajul „Peisaje și portrete în pictura lui Dimitrie Peicev” va contribui la dezvoltarea culturii generale și a gustului artistic în rândul tinerei genrații.
Lecția aduce în vizor scriitorii care și-au riscat libertatea și uneori chiar viața pentru a avea dreptul de a reflecta în operele lor valorile lumii libere, ale democrației și libertății spiritului uman.
Lecția publică „Personalități bulgare în istoria Chișinăului” va fi susținută de dr. hab. Ivan Duminica. Participanții vor obține informații despre personalitățile bulgare care și-au adus aportul la dezvoltarea Chișinăului.
Biblioteca „Lesea Ukrainka” deschide o secție pentru copii, unde găsiți cărți interesante, jocuri și concursuri atractive, întâlniri cu noi prieteni ș.a.
Participanții vor fi informați cu privire la beneficiile și istoria acestei plante. Ei vor afla despre compoziția complexă a plantei, care conține o serie de vitamine, minerale, enzime și aminoacizi, prin intermediul unui filmuleț.
În cadrul activității, participanții vor afla despre cele mai potrivite forme de salut pentru fiecare moment al zilei. Activitatea va avea loc extramuros, în incinta Liceului „Iulia Hașdeu”.
Трогательная история чистой дружбы и любви юноши и девушки, отправленных в страшные годы Культурной революции в Китае на перевоспитание и живущих в страшных условиях. Силы и надежды им дают неожиданно найденные книги-романы французских писателей.
Vă invităm la o întâlnire de suflet cu scriitorul Vasile Romanciuc și o discuție pe marginea volumului de poezii ,,Toate întâmplările se prefac în cuvinte”.
Гагаузская Народная сказка „Лиса и горшок” интересная и поучительная, предназначена для детей и взрослых, интересующихся фольклором и традициями гагаузов.
Vă invităm la un dialog cu poetul, dramaturgul, prozatorul şi folcloristul Iulian Filip, pe marginea cărții „Pâine de la iepure”. Direct din casa iepurașilor, Iulian Filip va veni cu povestiri, poezii, cântece, voie bună și multă culoare.
Participanții vor descoperi în „Fraierul" preocupările și frământările actuale ale tinerilor, avântul spre viața adultă, relațiile cu părinții, cu societatea, cu propriul eu. Evenimentul va fi moderat de poeta Zina Izbaș.
Scriitoarea Claudia Partole în dialog cu cititorii săi pe marginea cărții „Fraierul". Volumul este inclus în Programul de lectură „Chișinăul citește” 2022, categoria adolescenţi.
În contextul Sărbătorilor Pascale,
Vă invităm la o întâlnire cu folclorista Mariana Cocieru, dr. în filologie, Institutul de Filologie Română „B. P. -Hasdeu”, pentru a discuta despre tradițiile și obiceiurile de Paști.
Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Profesionale a Bibliotecarului precum și a Zilei Mondiale a Cărții și a Dreptului de Autor care se marchează la data de 23 aprilie.
Фильм «Королева» режиссера Стивена Фрирза – одна из достойных и взвешенных кинокартин, рассказывающая о непростом времени для английской королевской семьи и нового премьер-министра Тони Блэра.
În cadrul evenimentului, cititorii vor avea ocazia să dialogheze cu Vasile Romanciuc, autorul cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”, carte inclusă în programul de lectură „Chișinăul citește”.
Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” în parteneriat cu Editura ARC (Chișinău) și Editura Junimea (Iași), Vă invită în sala cu coloane a Biblioteci Centrale la o dublă lansare de carte: „Un tărâm al literarului” și „Biblioteca”, semnate de Mircea V. Ciobanu.
Invităm doritorii la vernisajul „Dialog între generații”, ce pune în valoare realizările studenților și profesorilor din cadrul Departamentului Arte Decorative și Sculptură, AMTAP și UPS Ion Creangă, domeniul Ceramică artistică.
În cadrul activității se va lectura legenda „Scările lui Vodă”. Participanții vor afla de ce piscul din muntele Vrancei este denumit până astăzi „Scările lui Vodă”.
Discuție/dezbatere pe marginea romanului „Omul – amfibie” de Aleksandr Beleaev. Cartea este propusă spre lectură în cadrul concursului „Bătălia cărților” pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani.
Povestea „Cerbul la izvor”, scrisă în baza fabulei lui Jean de La Fontaine, ne demonstrează prin exemplul cerbului ce se poate întâmpla cu noi dacă exagerăm ce e frumos și disprețuim ce e util.
În ajun de sfintele sărbători, Vă invităm la spectacolul literar-artistic „Lumină din lumină răsare”, susținut de Ansamblul „Cununița”, conducător artistic Oxana Mardari, Școala de Arte „Valeriu Poleakov”.
В сюжет фильма положены драматические события истории Индии на фоне которой разворачивается драма обыкновенного человека из народа, история любви во времена обретения страной независимости.
În cadrul proiectului „A opta minune a lumii – femeia”, utilizatorii vor fi familiarizați cu biografia și creația Madgei Isanos, una dintre cele mai talentate poete din literatura română.
Vă invităm la o întâlnire cu scriitorul Vasile Romanciuc, autorul cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”. Evenimentul va avea loc extramuros, la grădinița creșă nr. 116.
Prezentarea volumului „Fraierul” de Claudia Partole, propus pentru programul de lectură Chișinăul citește, ediția a XIX-a. Cartea va fi prezentată de specialistul Ștefan Sofronovici.
Recital de poezie „În memoriam Alexe Rău” în omagiul celui care a fost Alexe Rău - o prezenţă notorie în cultura naţională, cu realizări remarcabile în domeniul biblioteconomiei, culturii şi filozofiei.
Vă invităm la un eveniment muzical consacrat Zilei Europei. Vor evolua elevii Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” cu un recital muzical interpretativ din creațiile compozitorilor europeni din diferite epoci.
Entuziasmați de noua sa carte și dornici să descopere tainele poeziilor în care se reflectă copilăria, frumusețea naturii și buna dispoziție, elevii LTPA "Elena Alistar" vor avea un dialog interactiv cu scriitorul Vasile Romanciuc.
Vă invităm în sala cu coloane a Biblioteci Centrale, la o lansare de carte. Invitați speciali: Arcadie Suceveanu, poet, eseist; Vitalie Răileanu, critic literar, scriitor; Leo Bordeianu, poet, publicist.
Biblioteca Centrală invită pe toți cei care au crescut cu cartea „Bunicuța cu povești”, să participe la evenimentul „La sfat cu scriitorul Constantin Dargomir”. Activitatea se va desfășura în parteneriat cu LT „Orizont”.
Vă invităm la vernisarea expoziției cu genericul „Cântece cu gura închisă" a maestrului Anatol Danilișin, artist plastic moldovean. Vizitând expoziţia maestrului, veți avea parte de o călătorie fascinantă în spaţiu şi timp, în galaxii şi lumi misterioase pline de culoare.
În dialog cu scriitorul, publicul va avea ocazia să afle mai multe despre cartea sa „Hotel California” inclusă în cadrul programului de lectură Chișinăul citește, ediția a XIX-a.
Întâlnirea cu scriitorul va oferi copiilor prilejul de a cunoaște mai îndeaproape scriitorul și de a dialoga în baza cărții. Activitatea se va desfășura extramuros în parteneriat cu Școala Primară nr. 90.
În cadrul lecției publice va fi prezentat articolul acad. Mihai Cimpoi: „Două existențe asemănătoare: Eminescu și Maiorescu (post-scriptum la Epoca Eminescu de Titu Maiorescu)”.
În cadrul evenimentului elevii LT "Elena Alistar" vor avea ocazia de a se întâlni cu scriitoarea Ada Zaporojanu. Participanții vor avea parte de un recital de poezie și surprize muzicale.
Elevii LT Mihai Eminescu vor participa la întâlnirea cu scriitoarea Claudia Partole, autoarea cărții Fraierul. Adolescenții vor avea prilejul să adreseze întrebări autoarei și să afle în detalii de unde a venit imboldul și inspirația de a scrie această carte.
În filmul „Columbo. Prinde-mă!” joacă actori cu renume: Peter Falk, Ruth Goedon, Mariette Hartley ș.a. Evenimentul va avea loc în cadrul serviciului „Filmul dezvoltativ”.
Elevii LT „Miguel de Cervantes Saavedra” vor avea ocazia să-l întâlnească pe scriitorul Vasile Romanciuc. Evenimentul va fi presărat cu muzică, prestată de elevii Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”.
Curioși și entuziasmați să cunoască noi opere literare, elevii Liceului Internat Municipal cu Profil Sportiv, se vor întâlni cu poeta Irina Nechit. În cadrul activității, copiii vor dialoga în baza cărții „Trei zile cu Zuza”.
Prezentarea cărții „Povești europene” urmărește să aducă un impact pozitiv asupra educării la copii a celor mai valoroase calități umane precum: curajul, bunăvoința, sinceritatea, hărnicia ș. a. datorită cărora binele poate învinge forțele rele.
Spectacolul muzical dedicat sărbătorii „Пиндикусти” are drept scop renovarea tradițiilor bulgare basarabene. Activitatea se va desfășura în parteneriat cu Ansamblul Etnofolcloric „Въгленче”.
Invităm doritorii la vernisajul Șoaptele primăverii, ce pune în valoare realizările a patru artiști plastici: Irina Bardița, Natalia Yampolskaia, Tatiana Mereacri și Galina Vieru.
Citind povestea, „Doi prieteni” copiii vor învăţa că mintea e un mare dar de la Dumnezeu, însă pentru a putea pătrunde în tainele poveștilor copiii trebuie să citească cât mai mult.
Activitatea se va desfășura în cadrul Zilei Internaționale a Familiei. În discuție se va pune accent pe următoarele aspecte: importanța relaţiilor pozitive dintre membrii familiei, valorile familiale și stabilirea unui parteneriat eficient al familiei cu biblioteca.
Vă invităm la întâlnirea cu poetul Vasile Romanciuc, autorul cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte” alături de elevii liceului Teoretic „O. Ghibu”.
Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi” organizează o întâlnire cu scriitoarea Claudia Partole. Evenimentul se înscrie în lista activităților organizate în cadrul programului de lectură „Chișinăul citește”, 2022.
În acest sfârșit de săptămână, biblioteca „Ovidius” împlinește 28 de ani. Cu acest prilej, biblioteca organizează un eveniment care să ne unească în jurul esențelor ce stau la temelia originii neamului românesc și a limbii române.
În cadrul evenimentului vor fi puse în discuție ideile stoice, valoroase și în timpurile actuale. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Culturală Noua Acropolă Moldova.
Cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, marcată anual la data de 15, Filiala „Transilvania” Vă invită la un eveniment generic pentru a sărbători ceea ce este familia - o mică lume născută din iubire.
În cadrul Zilei Internaționale a Familiei, vă invităm să participați la întâlnirea scriitorului Vasile Romanciuc cu familiile chișinăuiene. În program se vor recita poezii, se vor interpreta cântece și alte activități cu tematica lecturii și familiei.
Vă invităm să petreceți timpul frumos și util în familia „Ovidius”, ascultând-o pe Vera Mereuță, bunicuța care spunea povești la televizor. Scriitorul Victor Prohin vine cu prezentarea publicației periodice ALUNELUL și a cărților sale pentru copii. Nu vor lipsi cântecele, poeziile și voia bună din jurul mesei familiare.
„Hotel de California", volum propus spre lectură în cadrul Programului „Chișinăul citește", 2022. Este o culegere alcătuită din trei istorii scurte, fiecare descriind povestea de viață a trei personaje.
Biblioteca Centrală, în parteneriat cu Direcția pentru Drepturile Copilului, Vă invită la un workshop cu prilejul Zilei Internaţionale a Familiei. Vor participa: Andrei EȘANU, președintele Federaţiei Familiilor pentru Unificare și Pace în Lume din Moldova; Lucia RUSU, șef serviciu Centrul Psiho-Socio-Pedagogic Chișinău; Maxim PLATAȘ, psiholog; Ana BACALU, manager al Serviciului social „Asistență Personală”.
Participanții vor avea ocazia să cunoască în detalii specificul ziarelor pentru copii, structura și avantajele lecturii acestora, vor învăța să facă diferența dintre un ziar tipărit și unul online.
Participanţii vor putea practica cunoştinţele însuşite în viaţa cotidiană. Un accent deosebit se va pune pe studierea rolului şi metodelor gândirii pozitive întru rezolvarea constructivă a conflictelor.
Biblioteca „Hristo Botev” Vă invită la o întâlnire cu scriitoarea Claudia Partole, autoarea cărții „Fraierul”. Activitatea se va desfășura în cadrul Programului de Lectură „Chișinăul citește”, 2022.
Vă invităm la o întâlnire de suflet cu scriitorul Vasile Romanciuc, să desfășurăm o discuție pe marginea volumului de poezii ,,Toate întâmplările se prefac în cuvinte”. La eveniment vor participa elevii de la Școala Primară Grădinița nr. 88.
Lecția publică „Basarabia în cadrul Imperiului Rus: evoluția politică, social-economică și culturală” va fi susținută de dr. în istorie Cristina Gherasim, lector universitar la USM.
Activitatea este organizată în cadrul Programului de lectură „Chișinăul citește”, ediția a XIX-a. Evenimentul se va desfășura extramuros, în parteneriat cu IPLT „Mihai Eminescu”.
Cititorii vor avea ocazia să dialogheze cu Constantin Cheianu, autorul cărții „Hotel California”. Întâlnirea cu scriitorul va oferi participanților prilejul de a cunoaște mai aprofundat viața și opera autorului.
Ora de lectură „Legenda florii-soarelui” din cartea „Basmele bunicăi Siga” de Silvia Ursache va cultivă la copii frumoase calități umane și le va lărgi orizontul cunoștințelor.
În cadrul lecției publice va fi prezentat articolul prof. Adrian Dinu Rachieru: Luceafărul - o autobiografie (cercul „strâmt” și sfera hyperionică), din „Buletinul Mihai Eminescu”, serie noua, nr. 1 (20), 2020.
În perioada 19.05.2022 - 28.05.2022, vă invităm cu drag la biblioteca Lesea Ukrainka din Chișinău pentru a admira expoziția de cămăși și prosoape brodate manual ale meșterilor care sunt cititorii noștri.
Din povestirea „Despre suflete pereche” scrisă de Nicolae Dabija copiii învață cît de mult înseamnă să ai un prieten adevărat, cum trebuie prețuită și păstrată o prietenie.
La 21 mai consemnăm ziua de naștere a scriitorului român Tudor Arghezi, patronul spiritual al Bibliotecii. În acest context organizăm evenimentul reprezentativ al Filialei - Zilele Bibliotecii care vor demara pe parcursul a două zile 19 și 20 mai, cu începutul de la orele 10:30. Vă așteptăm cu drag să fiți prezenți la evenimentele noastre.
Vă invităm la un dialog în cadrul proiectului cultural Scriitorii pentru Capitală, Capitala pentru scriitori, unde va fi pus în discuție volumele de eseuri de acad. Mihai Cimpoi: „Eminescu, lumea valorilor și noi postmodernii” și „Eminescu și ideea europeană”. Evenimentul va fi moderat de scriitorul Ivan Pilchin. Vor participa: acad. Mihai Cimpoi; acad. Th. Codreanu; conf. univ. dr. hab. Nina Corcinschi; dr. conf. Victoria Fonari; Miroslava Metleaeva, critic literar; Alexandru Burlacu, critic literat; Dan Verejanu , doctorand.
În cadrul Programului de lectură „Chișinăul citește” , elevii Gimnaziului nr. 42, vor avea posibilitatea să discute cu Claudia Partole, autoarea cărții „Fraierul”.
Cartea „Adevărul în cadru și în afara lui” scrisă de Andrei Buruiană, este despre istoria vieții și activității sale și, în același timp, un roman pe care l-a trait.
Vă invităm la lansarea cărții „Мария Великсар : телевизията е моят живот” în care se descrie viața și activitatea jurnalistei de origine bulgară Maria Velicsar.
Elevii LT „Traian” vor participa la întâlnirea cu scriitoarea Claudia Partole, autoarea cărții Fraierul.
Adolescenții răsfoind filă cu filă opera, s-au regăsit în acest roman și au încercat să-și modeleze gândurile prin cuvinte.
Biblioteca Centrală vă invită la întâlnirea cu scriitorul Vasile Romanciuc. În cadrul evenimentului, elevii Liceului Orizont, Filiala Buiucani vor avea ocazia să dialogheze cu Vasile Romanciuc, autorul cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”, carte inclusă în programul de lectură „Chișinăul citește”. Moderatoare: Victoria Fonari, dr. conf. univ.
Atelierul de discuții „Pe strunele lecturii" este organizat în colaborare cu Gimnaziul nr. 53 și își propune crearea unui climat favorabil pentru reflecții și impresii literare în baza cărții "David și vioara lui" de Eleanor H. Porter.
Invităm doritorii la lansarea cărții de Grigore Vieru. Duminica sărutului. Antologie, moderată de artistul Paul Surugiu-Fuego și de membrii familiei Vieru.
Invităm doritorii la vernisarea expoziției Casa-muzeu Grigore Vieru de la Pererâta, lucrări de artă plastică executate de artistul român Paul Surugiu-Fuego.
Prezentari de publicații, ediții bibliofile, realizate de Asociația Culturală ”Regal d’Art” pentru BM „B.P. Hasdeu” cu prilejul aniversării a 145 de ani de la fondare. Activitatea este posibilă prin generozitatea și amabiliatea dnei Lili Bobu, președintele asociației.
Экранизация одноименного романа писателя Себастьяна Барри. Лента рассказывает о трагической судьбе ирландской девушки, любовь и судьба которой были перемолоты в огне второй мировой войны.
În cadrul programului educațional „Drumul spre casă”, Biblioteca „Hristo Botev” va organiza o discuție tematică cu scopul de a ajuta elevii să se simtă liberi și în siguranță în stradă.
Respectul pentru viaţa privată şi protecţia datelor cu caracter personal sunt două elemente esenţiale în societatea contemporană bazată pe utilizarea tehnologiilor moderne de informare şi comunicare.
Recitalul de poezie "Grigore Vieru - stâlp al slovei românești" va valorifica opera poetică a autorului. Copiii își vor manifesta aprecierea pentru marele poet-patriot prin recitirea versurilor despre mamă, natură, patrie…
Povestea „Printul fericit”, scrisă de Oscar Wilde, un renumit scriitor și dramaturg englez, pune în valoare viața și societatea în care a trăit autorul. Aceasta este o poveste emoționantă despre prietenie, generozitate și dragoste pentru cei din jur, recomandată atât copiilor, cât și adulților.
Atelier de creație cu genericul „Confecționarea unei torbe/rucsac ecologic” va cultiva copiilor dragostea față de mediul înconjurător. Copiii vor învăța cum să protejeze planeta de deșeuri și vor conștientiza necesitatea unui mediu curat și prietenos.
Trainingul cu genericul „Soluționarea pozitivă a problemelor” se desfășoară în cadrul proiectului „Pregătit pentru viață”. Participanții vor învăța cum să găsească soluții noi, originale, neobișnuite pentru problemele pe care le au în fiecare zi.
Filmul „Jurnalul”, după romanul lui Nicholas Sparks, reprezintă o poveste ce reinventează mitul iubirii și al luptei pentru realizarea ei prin caracteristicile personajelor și prin modalitatea de expunere a poveștii.
Atelierul de creație „Confecționarea unui suport pentru stilouri” din cadrul Serviciului „Micii Genii ” se bazează pe realizarea unui suport util pentru ustensilele de scris. Participanții își vor dezvolta atât abilități de motricitate a mâinilor cât și imaginația.
De Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, echipa CA Eminescu organizează o lecție publică cu elevii de la Școala Primară nr. 90, cu genericul „Mai siguri și uniți pe Internet”.
De Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, echipa CA Eminescu organizează o lecție publică cu elevii de la Gimnaziul Galata, genericul fiind „Siguranța pe Internet”.
De Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, echipa CA Eminescu organizează o lecție publică cu elevii de la Gimnaziul Nicolae Haralampie Costin, genericul fiind „Împreună pentru un internet mai bun”.
Lecția publică va fi susținută de Elena-Caisan Popa, CSPT „Amigos”, și va include aspecte despre utilizarea în siguranță a Internetului, oferind sfaturi clare, utile și concrete la subiectul propus.
Legenda este o ilustrare a unei realități și a faptelor domnitorului Ștefan cel Mare. Toate izbânzile sale le atribuie puterii, ajutorului lui Dumnezeu, iar înfrângerile le pune pe seama păcatelor sale. Activitatea este moderată de Adrian Cojocaru, istoric.
Discuție tematică axată pe romanul „Descântec pentru lună” de Scott O'Dell. În cadrul ședinței clubului se va discuta despre o istorie extraordinară care relatează marșul forțat al indienilor Navaho plin de peripeții și curaj din anii 1860.
La acest atelier copiii vor confecționa o ciupercă-mozaic din hârtie colorată, având posibilitatea să-și dezvolte abilități de motricitate fină a mâinilor, folosind tehnica mozaicului - arta de a fixa bucăți mici din același material formând un ornament asamblat artistic.
Prezentarea de carte „Mama” de Grigore Vieru va familiariza copiii cu versurile marelui poet, cultivând dragostea și respectul profund față de mamă și casa părintească.
A XIX-a ediție: „Împreună pentru un internet mai bun” are drep scop promovarea utilizării respectuoase, responsabile și sigure a tehnologiilor în rândul copiilor, tinerilor, adulților, astfel contribuind împreună la crearea unui internet mai bun.”
De Ziua Internațională a Siguranței pe Internet Biblioteca "Ovidius" organizează o lecție de instruire la Gimnaziul nr. 53. Vom discuta despre aspectele pozitive ale Internetului, despre eventualele pericole (hărțuire online, viruși cibernetici, reputație online) și metodele de soluționare a acestora.
În povestirea „Cele mai frumoase flori”, Gr. Vieru trezește curiozitatea la copii față de natură de a cunoaște și deosebi mai bine cele mai frumoase flori.
Serviciul „Turnirul amabilităților” succede cu activitatea Cum ne comportăm cu prietenii. Copiii vor învăța cum să-și susțină prietenii – vor trece prin multe împreună, iar acele suișuri și coborâșuri îi vor apropia și le vor demonstra copiilor că pot trece peste greutăți când au pe cineva alături.
Participanții vor acumula cunoștințe despre simptomele conflictului, tipurile și modelele conflictuale, modurile de comportare în situaţia de conflict.
Povestea motanului care se ține de cuvânt și nu uită de fetița care i-a salvat viața este ultima istorie a celor șapte motani cu reședința în vestitul castel „Mimi”.
Internetul a devenit o parte a universului copiilor de astăzi. De aceea, copiii vor beneficia de o instruire despre comunicarea online, avantajele și riscurile acesteia, pentru a se putea bucura de o copilărie frumoasă, liniștită, veselă și protejată.
Activitatea se va desfășura în colaborare cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”. Invitatul special al evenimentrului este scriitorul Vladimir Beșleagă.
În cadrul ședinței clubului „Socrate” se vor discuta subiecte axate pe arta ascultării, de ce este importantă și necesară această calitate. Participanții vor studia metode ce pot fi utile și de succes în procesul de ascultare.
O lecție publică susținută de Liliana Cuhal, istoric, psiholog, despre suferințele teribile ale milioanelor de victime ale naziștilor care au lăsat o cicatrice adâncă în toată Europa.
Seminar: „Pierderea energiei şi metodele de restabilire şi acumulare a energiei: comunicare, instruire, agrement”. Participanții vor putea alege cele mai eficiente tehnici pentru a suplini și acumula energia în viaţa cotidiană.
Participanții vor învăța cum și de ce trebuie să păstreze contactul vizual atunci când vorbește cu cineva, cum să asculte fără să întrerupă, să poarte conversaţii direct cu adulţii etc.
Participantele vor învăța cum să scape de incertitudine și stima de sine scăzută pentru a găsi un loc de muncă decent, a implementa proiecte grandioase și a câștiga bani prin dezvoltarea încrederii în sine și a stimei de sine.
Participanţii vor viziona filmul "Pur și simplu dragoste" și vor medita asupra ce reprezintă soarta, dragostea, fericirea și enigma sărbătorii de Crăciun.
Lansarea cărților „Eminescu sporind a lumii taină”, „Pedagogii - grădinari ai ființelor umane”, „Amurguri”. Autor: Dumitru Apetri, dr. în filologie, cercetător literar, istoric.
Masa rotundă: „Болгаристы Кишинева и Одессы: взаимодействие и сотрудничество” dedicată contribuției în cercetarea și popularizarea istoriei și culturii bulgarilor din Republica Moldova și Ucraina.
Lecția "Part of house" este organizată în baza materialelor didactice: fișe, imagini foto și videoclipuri. În cadrul lecției se va pune accent pe vocabularul nou, pronunție corectă, conjugarea și folosirea verbului „to do” în fraze.
Proiectul „Chișinău - oraș misterios” continuă cu subiecte axate pe domeniul cultural al orașului nostru. În cadrul activității participanții vor afla despre istoria și destinația instituțiilor culturale: muzee, biblioteci, centre de cultură, teatre, cinematografe etc.
Экранизация романа Себастьна Фолкса, рассказывающая о миссии английской разведчицы Шарлотты Грэй в тылу оккупированной немцами Франции. На фоне военной драмы судьба еврейских семей, кунувших в пучину Нолокоста.
Invităm doritorii de frumos pentru a admira expoziția de pictură "Diversitate prin expresii" a artistului plastic Ion Jabinschi, care se va desfășura în perioada 20 ianuarie - 28 februarie 2022 la Galeria de Artă Eminescu.
Atelierul cu genericul ,,Fulgi de zăpadă prin tehnica origami’’ va da posibilitatea copiilor să-și dezvolte abilitățile motrice și creative folosind arta de a îndoi hârtia - tehnica origami - pentru a confecționa fulgi de zăpadă.
Traningul cu genericul „Intimidarea și tachinarea” se va desfășura în cadrul proiectului „Pregătit pentru viață”. Se vor pune în discuție subiecte sensibile pentru copii, care la prima vedere par inofensive: tachinarea și intimidarea.
Obiectivul primei activități este dezvoltarea abilității de cunoaștere și deosebire a părților zilei, prin utilizarea corectă a diferitor forme de salut, în diferite etape ale zilei (dimineața, ziua, seara).
Povestea unui neam de motani-logofeți, care scoate în evidență caractere diferite cu mofturi și aere de poeți, visători și filosofi cu o imaginație incredibilă.
Filiala „Transilvania” în parteneriat cu CCCT „Convorbitorul”, organizată spectacolul „Nemuritor precum Luceafărul”, unde, pe versurile poetului, participanții își vor demonstra abilitățile în arta oratorică, astfel aducându-și aportul la comemorarea a 172 ani de la nașterea marelui poet, scriitor, prozator Mihai Eminescu.
Cursul de limbă română continuă cu tema: Profesiile. Participanții vor studia prezentul verbului a fi – forma afirmativă și cea negativă, alcătuind enunțuri după modele.
În cadrul cursului de robotică, copii vor învăța prin joc programarea, construirea roboților și a diferitelor mecanisme folosind piese, senzori și motoare.
Atelier de creație cu genericul „Confecționarea unei torbe/rucsac ecologic” propune participanților să sorteze hainele pe care nu le mai poartă și să le ofere o nouă viață.
Discuția „Cunoaștem lumea animalelor” va îmbogăți cunoștințele copiilor despre faună, va stimula curiozitatea lor față de lumea înconjurătoare și miracolele naturii.
Biblioteca „Hristo Botev” desfășoară Programul Educațional „Drumul spre casă” cu discuția/tematică dedicată copiilor de vârstă școlară mică. Scopul programului este: „De a dezvolta rezistența la copii pentru a depăși diferite situații periculoase ce se pot întâlni în stradă.
Cursul de limbă franceză continuă cu tema „Les types de transports”. Lecția se va axa pe jocul „Voyage en temps” inspirat din călătoriile cu automobilul în diferite epoci: Evul Mediul, Perioada Contemporană și Modernă.
Discuție tematică în baza cărții „Copacul dorințelor” scrisă de Katherine Applegate. Participanții vor discuta despre importanța visurilor și a dorințelor.
Cursul de limba engleză pentru utilizatori continuă cu tema ,,Animalele domestice’’. În cadrul lecției, copiii vor colora animalul domestic preferat și vor identifica hrana caracteristică fiecărui animal.
Învățarea vocabularului nou și evaluarea cunoștințelor dobândite în cadrul cursului se vor face în baza jocului didactic "Alege și grupează", prin care participanții vor identifica obiectele din fiecare cameră.
Povestea „Zâna de pe lună” de Lidia Hlib descrie viața unui copil rămas în grija unei profesoare bătrâne, pe nume Bunica, pentru timpul cât părinții erau plecați la muncă.
Гагаузская Народная сказка „Собака, Петух и Лиса” интересная и поучительная, предназначена для детей и взрослых, интересующихся фольклором и традициями гагаузов.
Invităm toți admiratorii de frumos să viziteze expoziția de pictură a departamentului Arte Plastice, facultatea Arte Plastice, Decorative și Design a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
Lansare de publicații: Anotimpurile poeziei lui Eminescu la Varatic. 170 de ani de la nașterea Românului Absolut, Mihai Eminescu, prezentată de Elena Dabija, director al Centrul Academic Internațional Eminescu.
Художественный фильм британского режиссера Сары Гаврон посвящен драматическим событиям зарождения движения суфражисток, то есть борьбы за права женщин в политической жизни страны.
Lansare de publicații: Poeții nemuririi noastre prezentată de acad. Mihai Cimpoi. Evenimentul va avea loc în incinta bibliotecii și va fi transmis live pe pagina de Facebook a filialei CA Eminescu.
Lansare de publicații: Maladia lui Eminescu și Maladiile imaginare ale eminescologilor, prezentată de Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române.
Lansare de publicații: Eminescu. Esența ființei: (Mi)teme și simboluri existețiale eminesciene de Mihai Cimpoi, Iași: Principes Multimedia, 2021, prezentată de acad. Valeriu Matei.
Lansare de publicații: Mihai Eminescu și adevărul Sfintei Scripturi de Mihail Stanca, vol.I, II, Iași, PIM, 2020, prezentată de specialistul Ștefan Sofronovici.
Lansare de publicații: Archaeus.Sublimul creației eminesciene de Ghideanu Tudor, eseu triadic, vol.1, Iași, Principes Multimedia, 2021, prezentată de acad. Mihai Cimpoi.
Simpozion: O, ADEVĂR SUBLIME... moderat de acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei și Elena Dabija, directorul Centrului Academic Internațional Eminescu.
În ajunul zilei Marelui Poet, elevii de la Școala Primară nr. 90 vor participa la o discuție tematică despre viața și opera lui Eminescu împreună cu echipa CA Eminescu.
De Ziua Națională a Culturii, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în colaborare cu Institutul Cultural Român la Chişinău Vă invită la o serată de muzică folk și recital din opera eminesciană.
Biblioteca Centrală vă invită la Cenaclul Republica cu o lectură de poeme nou-nouțe de Dan Negură, după debutul editorial cu superbele Triphopuri (Paralela 45, 2019).
30 ani de activitate a Filialei „Onisifor Ghibu”, cu genericul: „Biblioteca „Onisifor Ghibu” – trei decenii de axiomă culturală”. Evenimentul va avea loc în zilele 14,15 și 16 ianuarie 2022, cu începere de la ora 09:30.
Discuția tematică este dedicată Zilei Naționale a Culturii și Zilei comemorării lui Mihai Eminescu. Activitatea va familiariza participanții cu lirica peisajistică a marelui poet Mihai Eminescu.
Programul „Drumul spre casă” destinat copiilor de vârstă școlară mică are scopul de a dezvolta rezistența, de a cultiva noi deprinderi comportamentale pentru a putea depăși diferite situații periculoase ce se pot întâmpla în diverse medii sociale.
Blogul va constitui un instrument de găzduire și diseminare a diferitelor produse intelectuale despre carte și lectură. BiblioHost este un blog al ideilor, un blog despre și pentru bibliotecă.
La eveniment vor participa: Alexandru Burlacu, critic și istoric literar; Victor Durnea, critic și istoric literar, Iași; Lucia Cireș, cercetătoare în domeniul literaturii și folclorului, Iași; și Maria Șleahtițchi, critic și istoric literar.
În cadrul instruirii se va pune în discuție conceptul media cu cele trei înțelesuri: ansamblul de tehnici care produc și transmit instantaneu mesaje, totalitatea mesajelor create și a organizațiilor care produc sau abordează aceste mesaje.
Lansarea volumelor: „Poezie Europeană Contemporană” - Antologie de Valeriu Stancu, traducere de Valeriu Stancu și Maria Stancu; „Corzile vieții” de Sylvestre Clancier (Franța), traducere de Valeriu Stancu; „Sala de așteptare” de Evgeny Bunimovici (Rusia), traducere din franceză de Valeriu Stancu.
Povestea unui neam de motani-logofeți, care scoate în evidență caractere diferite cu mofturi și aere de poeți, visători și filosofi cu o imaginație incredibilă.
Activitatea se va axa pe jocuri interactive ce le vor dezvolta copiilor limbajul, controlul motricității grosiere, respectul de sine și creativitatea, deprinderi de citit-scris.
Participanții vor învăța ce înseamnă să se aprecieze la justa valoare, cum să se cunoască pe sine, cum să-și descopere talentele, care sunt greșelile ce trebuie evitate pentru a nu-ți știrbi din imagine etc.
Lola este o pisică drăgălaşă, dar cu uşoare aere de vedetă. Ea trece prin mai multe aventuri care o emoţionează puternic și înțelege că binele învinge întotdeauna.
Discuția tematică va familiariza utilizatorii Bibliotecii cu activitatea literară și politică a marelui poet și erou național al Bulgariei Hristo Botev.
Cartea „101 povești clasice de seară” propune copiilor spre lectură o serie de minunate povești, legende, mituri, fabule aparținând diferitor popoare ale lumii, care educă la tinerii utilizatori frumoase și pețioase calități umane ce vor contribui la formarea unor personalități integre.
În cadrul serviciului "CinemaParc", Biblioteca "H. Botev" Vă propune vizionarea filmului "Моди" care ne prezintă istoria unei povești de dragoste incredibile dintre un negustor de sclavi avar și menajera sa Modi.
Serată muzicală organizată în parteneriat cu Centrul Educațional Carul Cunoștințelor. În cadrul sălii cu coloane vor răsuna poezii, cântece, colinde și urături de iarnă.
Гагаузская Народная сказка „Кот и лиса” интересная и поучительная, предназначена для детей и взрослых, интересующихся фольклором и традициями гагаузов.
Volumul constituie un omagiu adus domnului Ianoș Țurcanu – poet, prozator, publicist, parodist, grafician, textier – cu ocazia aniversării de 70 de ani.
Activitatea face parte din cadrul proiectului „Sunt pregătit pentru viață”, care are la bază instruiri și practici pentru dezvoltarea deprinderilor de viață.
Participanții vor pregăti câte o rețetă cu genericul sărbătorilor de iarnă, din produse ecologice, sănătoase, echilibrate în calorii, ulterior împărtășind secretele preparării.
Biblioteca Centrală Vă invită la o discuție cu criticul literar Lucia Țurcanu și scriitorul Ion Buzu despre volumele "Urmuz, cei dintâi trăzniți" (proza) și "A cui e casa asta" (poezie), autor Al. Vakulovski.
Instruirea se va baza pe o abordare obiectivă și eficientă ce va crește fluența vorbirii prin jocuri de memorare a cuvintelor, frazelor și expresiilor practice.
Услуга "Литературное путешествие" предлагает вниманию читателей сказку-притчу о дружбе Сказочника и Некрасивой Ёлки, а также о том, как другие деревья обижали Ёлку за её неказистость.
Programul „Drumul spre casă” este destinat copiilor de vârstă școlară mică și are drept scop dezvoltarea rezistenței și depășirea situațiilor potențial periculoase ce se pot întâmpla în diverse medii sociale.
Echipa CA Eminescu invită doritorii de a participa la un atelier de creație cu tematica sărbătorilor de iarnă, condus de voluntarele bibliotecii Tatiana Filipski și Inga Mațcan-Lîsenco, lectori ai UTM.
În săptămâna Zilelor Educaţiei Nonformale, invităm doritorii la un spectacol de dansuri populare, prezentate de participanții serviciului Hora lui Bazatin, condus de voluntara Svetlana Bazatin.
Cu prilejul săptâmânii dedicate Zilelor Educaţiei Nonformale, invităm doritorii să descopere importanța artei oratorice, precum şi tehnicile şi mecanismele de a vorbi liber în public.
Invităm toți doritorii la un spectacol muzical dedicat Zilei Naționale a României, cu invitați speciali: Ofelia Garanguș, cântăreață de muzică populară, Buzău, România și ansamblul folcloric Bujorenii din Bujor, Hâncești.
Invităm doritorii la o lecție publică dedicată acestei mari sărbători, moderată de Ștefan Sofronovici, specialist CA Eminescu și invitata specială Veronica Pârlea-Conovali, scriitoare, magistru în istorie.
O discuție cu doctorul în istorie Gheorghe Negru despre semnificația zilei de 1 Decembrie 1918 și importanța ei în edificarea statului și poporului român.
Conferința științifică este dedicată celor 1340 de ani de la înființarea Bulgariei și va oferi participanților informație interesantă despre apariția statului bulgar.
În cadrul ultimei ședințe a Clubului Istoricilor din acest an vă invităm la o serie de prezentări de carte cu tematică istorică. Invitați speciali: dr. hab. Anatol Petrencu, președintele de onoare a Clubului Istoricilor și dr. Ion Negrei.
O discuție despre importanța Marii Uniri de la 1918 și rolul Sfatului Țării împreună cu invitatul nostru special Mihai Tașcă, conferențiar universitar, doctor în drept, cercetător științific.
Cu ocazia aniversării a 152 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, Filiala „Ștefan cel Mare” organizează o masă-rotundă cu genericul: "Viața și activitatea Iuliei Hasdeu".
Concursul are drept obiectiv evaluarea competențelor de scriere în limba română, dar și motivarea elevilor din instituții de a fi interesați să promoveze limba română în comunitate.
Biblioteca Centrală acordă o notă finală Programului de lectură „Chișinăul citește”, desfășurând Conferința literară cu participarea scriitoarei Moni Stănilă.
Povestea „Șoarecele de la oraș și șoarecele de la țară” de Cătălin Nedelcu descrie copiilor o viață liniștită și una stresantă. Dar voi copii, ce tip de viață ați prefera?
Beneficiarii vor viziona, discuta și medita asupra valorilor gândirii pozitive si a rolul fermecător al eroinei principale asupra lor și a oamenilor din jur.
Biblioteca Centrală vă invită să vizitați expoziția de pictură „Exhibition” (Painting) semnată de Cezar Secrieru, artist plastic, născut la Fălticeni, România.
Descoperiți istoriile Irinei Revin, director general Revin PRO SRL, Ludmilei Adamciuc, mama unui copil cu Sindromul Down și Angelei Gladei, expert în finanțe.
O discuție despre personalitățile muzicale din Republica Moldova și despre marii muzicieni ai lumii.
Participanții vor avea ocazia să se familiarizeze cu instrumentele muzicale prin exerciții practice.
Un dialog despre lectură și carte cu Olesea Sveclă actriță, regizoare și ambasadoarea campaniei „Fii deștept! Ia un card inteligent!” la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”.